петък, 23 август 2019 г.

Путин и Макрон засегнаха въпроса за жълтите жилетки: как Кремъл обработи превода

„(...) Това, което руснаците видяха и чуха по повод думите на Емануел Макрон за „жълтите жилетки”, е точно обратното на това, което всъщност президентът на Франция заяви в понеделник в Брегансон! За първи път руското правителство се възползва от превода, за да бъдат крещящо манипулирани думите на ръководител на чужда държава”, пише кореспондентът на френското издание Le Parisien в Москва Емануел Гринспан (в други публикации съм го превеждал като Гриншпан - бел.моя).


„Буквалният превод на пресконференцията, публикуван на уебсайта на Кремъл на английски и, разбира се, на руски език, приписва на ръководителя на френската държава следното изявление: „Но Вие знаете, че всички тези хора, които искаха да се кандидатират в европейската предизборна кампания, те не можеха да представят своята кандидатура, не можеха да го направят свободно, без пречки.”
Тези думи са възможно най-далеч от казаното от президента: „Във Франция, казвам това ясно, и следователно сравнението е неправомерно, онези, които митингуваха, свободно представиха своята кандидатура си за изборите. Тези, които наричат „жълти жилетки“, свободно отидоха на европейските избори и ще отидат на общинските (местните) избори “.
 „В средата на деня гореспоменатите думи бяха коригирани на уебсайта на Кремъл”, – отбелязва журналистът.
„Но Вие знаете, че всички тези хора, които искаха да представят своите кандидатури в хода на европейската избирателна кампания, можеха да представят своята кандидатура, бяха в състояние да го направят свободно, без никакви бариери."
В допълнение към орязаните изказвания, мистериозно изчезнаха  и две фрази на президента Макрон: „И това е много добре. Искам те („жълтите жилетки”) свободно да изразяват мнението си на избори, защото това намалява конфликтността. Защото ние сме такава държава, в която хората могат свободно да изразяват своите мисли, да участват свободно в митинги“.
„Докато цензурираната версия служи на целите на Кремъл, който представя западните страни като показни демокрации, в които свободата е илюзорна“, обобщава Гринспан.
P.S. – Ако това не е манипулация на руското обществено мнение, здраве му кажи!


Няма коментари:

Публикуване на коментар