петък, 2 август 2019 г.

СВЕТЪТ Е НА ПРАГА НА НОВА ГОНКА В ЯДРЕНОТО ВЪОРЪЖАВАНЕ

Ян Дирк Херберман и Торстен Рийке, Handelsblatt



…..
„Всички тези заплахи вероятно нямаше да се случат, ако международната общност спазваше Договора за неразпространение на ядрените оръжия (NPT), разработен преди повече от половин век. (...) Според договора само пет държави - Китай, Франция, Великобритания, Съветски съюз (Русия) и САЩ - могат да разполагат с ядрени оръжия. Договорът също така ги задължава за „пълно разоръжаване под строг и ефективен международен контрол“. Но и до момента петте ядрени държави не спазват своето основно задължение и сами подкопават основите на договора, тласкайки и други държави към ядрените оръжия“, подчертава изданието.
 „С други думи: този, който веднъж е придобил бомба (ядрена – бел.моя), никога повече няма да се откаже от нея. И ще се погрижи, тя винаги да бъде на най-модерното ниво. През 2019 г. Институтът за изследване на проблемите на мира (SIPRI) преброи почти 13 900 ядрени бойни глави –  повечето от тях, над 90%, собственост на САЩ и Русия.”
Договорът за неразпространение на ядрените оръжия е тясно свързан и с Договора за цялостна забрана на ядрени изпитания от 1996 г., който е ратифициран от повече от 160 държави, но който не влиза в сила, тъй като не е ратифициран от САЩ и Китай.
…..
„Затишието на многостранно равнище беше прекъснато през юли 2017 г. Тогава в Ню Йорк 122 държави приеха Договора за забрана на ядрено оръжие. (...) Деветте ядрени държави, както се очакваше, не искат нищо да знаят за този договор - и по този начин всъщност го обезсмислиха”, –  константира Handelsblatt (със съкращения бел.моя).


Няма коментари:

Публикуване на коментар