понеделник, 26 август 2019 г.

#КОЙ ЕКСПЛОАТИРА ЕДНА БОЛНА ТИЙНЕЙДЖЪРКА?

Грета Ернман Тунберг e родена на 3 януари 2003 г. Шведската ученичка е климатична (зелена) активистка със световна известност. Кариерата й започва с основаване на движението „Училищна стачка за климата“ през ноември 2018 г. По същото време Тунберг признава, че страда от посочените по-долу психични разстройства: 


Синдром на Аспергер
Синдромът на Аспергер е описан от австрийския педиатър Ханс Аспергер през 1944 г. Представлява психично разстройство от аутистичния спектър, за което са характерни значителни трудности в социалното взаимодействие и невербалното общуване, съпътствани от ограничени и повтарящи се модели на поведение и интереси. То се отличава от други подобни разстройства по относителното запазване на езиковото и познавателно развитие. Често се наблюдават също физическа несръчност и нетипична употреба на езика. За хората, страдащи от синдрома на Аспергер, е типичен силен, почти маниакален интерес към дадена област.
Синдром на нарушение на вниманието с хиперактивност
Синдромът на нарушение на вниманието се характеризира с трудности да се задържа и превключва вниманието, трудности в отсяването на нужната информация, липса на организация. Това състояние се смята за причинено от неадекватни нива в мозъка на два невротрансмитери– норепинефрин и допамин.
 Най-често срещаните поведения при синдрома са: невнимание; разсеяност; хиперактивност; безпокойство; импулсивност; прекъсване/намесване.
Обсесивно-компулсивно разстройство
Обсесивно-компулсивното разстройство е вид тревожно разстройство, което се отличава с наличието на повтарящи се натрапчиви мисли, страхове, мании и действия, чиято безсмисленост или нереалистичност човек осъзнава, но въпреки това не е в състояние да контролира. Точната причина за тревожното разстройство не е напълно изяснена. То може да се дължи на комбинация от биологични фактори и такива от околната среда. Установена е връзка между ниските нива на невротрансмитера серотонин и развитието на обсесивно-компулсивно разстройство. Има доказателства, че дисбалансът на серотонина може да се предава от родителите на децата, което означава, че обсесивно-компулсивното разстройство може да бъде онаследено.
Най-често срещани натрапливи мисли и страхове са: страх от замърсяване или заразяване с микроби; страх от причиняване на вреда на друг човек; страх от грешка; страх от неудобни и смущаващи ситуации или социално неприемливо поведение; страх от лоши или греховни мисли; желание за ред, симетрия или точност; прекалено чувство на съмнение и необходимост от постоянно успокоение. Компулсиите са свързани основно с: многократно къпане, взимане на душ или измиване на ръцете; отказ от ръкуване или докосване на дръжките на вратите; многократна проверка – например заключена ли е вратата, изключена ли е печката; непрекъснато броене, умствено или на глас, при изпълнение на рутинни задачи; постоянно подреждане по определен начин; консумация на храни в определен ред; повтаряне на специфични думи, фрази или молитви; изпълняването на задачи определен брой пъти.
Селективен мутизъм
Представлява психологично разстройство и в различните страни засяга 1-2% от децата. Децата престават да говорят само в определена ситуация или в присъствието на конкретна личност, роднина или общ познат. При контакти с други, те показват добър и правилен говор. За да се приеме, че едно дете има избирателна немота, поведението му трябва да надхвърли границата на обидата и детския инат и да продължи повече от месец. Понякога тази проява може да остане незабелязана от родителите.
Моят въпрос е в заглавието. А вашият, дами и господа?



Няма коментари:

Публикуване на коментар