четвъртък, 22 август 2019 г.

На лекаря, в организма на който откриха цезий-137 след контакт с пострадалите при взрива край Северодвинск, заявиха, че той го е „донесъл” от Тайланд [1]

Вместо послепис:
Ще си позволя да цитирам мисъл на Ефим Смирнов, (началник на Централното военно-медицинско управление на Червената армия през Втората световна война) от книгата му: „Война и военная медицина 1939-1945 гг.” (Издательство Медицина, 1976) :
„Историята трябва да се изучава, за да се облекчи управлението на настоящето и на обозримото бъдеще. Няма оправдание за опитите да се изкриви историята, като се премълчават нейните трудни и сложни страни.”
Мисля, че след аварията в АЕЦ Чернобил никой от нищо не се е получил!

Сътрудничка на спасителната служба и лекар от Регионалната болница в Архангелск разказаха пред „Медуза” [2] нови подробности за ситуацията около радиоактивната заразяване на жертвите на експлозията на военния полигон край Северодвинск. Те потвърдиха, че не са спазени правилата за радиационна защита при оказване на помощ на ранените, лекарите не са дали съгласие за работа с облъчените а на брифинг представители на Министерството на здравеопазването на РФ твърдят, че в началото никой не е знаел за радиоактивното заразяване на пострадалите, въпреки че в този момент вече има съобщения в Интернет за повишаване на радиацията.
И двата източника на изданието са с променени имената. Известно е, че от по-голямата част от служителите на болницата, където лекуват пострадалите, е взета подписка за неразгласяване на държавна тайна, а  всички документи, свързани с тези пациенти, са иззети. Служителката на спасителната служба „Игор Поливанов”, наречена в статията Арина Сергеева, отбелязва, че според стандарта военните е трябвало да се справят изцяло с последствията от инцидента. Най-малко три пункта за обеззаразяване е трябвало да бъдат разположени на полигона, за да бъдат дезактивирани пострадалите, преди да ги изпратят в болницата.
В деня на инцидента Сергеева не е била на работа на полигона, но е запозната със събития от свои колеги. За пострадалите са изпратени санитарни хеликоптери без да бъдат предупредени екипажите им за радиационното замърсяване. Според жената те са „летели в огнището на изотопно излъчване и взели пострадалите без респиратори и специално облекло“. Вместо Министерството на извънредните ситуации на мястото са извикани сътрудници на архангелската спасителна служба „Игор Поливанов”.
В същото време мобилната радиационно-химическа лаборатория, която разполага с всичко необходимо за дезактивиране на радиоактивно заразените, е изпратена със заповед на ръководството за измерване на нивото на радиация в Северодвинск, въпреки че местните заводи „Звездичка” и „Севмаш” (Северно машиностроене – бел.моя) са могли да направят това. В резултат на това екипът, който посреща пострадалите, се налага да ги дезактивира с обикновена вода. Лекарите от спешната, които идват за пострадалите, също са без специална защита.
„Дозиметристите се разбягаха от страх“
Лекарят от Архангелската областна болница Павел Ковальов разказва, че лекарите директно са питали дали има заразени сред пострадалите. Придружаващите лица заявили, че всички пациенти са дезактивирани и не са опасни. Едва след като за започнали хирургическите операции на пострадалите, дозиметристи са дошли да измерят нивото на бета-излъчването и според Ковальов са „избягали от операционната зала от страх“. „Лекарите ги хванаха в коридора и те признаха, че са регистрирали мощно бета-излъчване”, –  казва лекарят.
В болницата „Семашко”, в която са приети още трима пострадали, на лекарите също е казано, че няма радиоактивно заразяване, но самите те са дезактивирали пациентите и са се обезопасили с костюми и респиратори. В болницата в Архангелск едва на следващия ден, когато тя вече е „замърсена с цезий-137“, военните започват да извършват дезактивация в операционните и приемното отделение, „косят трева наоколо“ и събират всички радиоактивни предмети, които не могат да дезактивират, включително ваната, в която лекарите са измивали пострадалите.
Приемното отделение в болницата беше затворено късно. „През цялото време на крачка от пострадалите се движеха деца, бременни жени и хора, които търсеха да болнична помощ“, – отбелязва Ковальов.
Министерство на здравеопазването обеща на лекарите обезщетение от 500 рубли (US$ 7,6 – бел.моя).
На 12 август в болницата пристигнаха служители на Министерството на здравеопазването. В отговор на въпроси от обезпокоените лекари, заместник-министърът обеща, че те ще бъдат компенсирани за положения извънреден труд – тоест 500 рубли за пет часа работа с облъчените. В същото време Министерството на здравеопазването не отрече факта, че медицинският персонал е бил облъчен.
„Те ни излъгаха, че до 17:30 никой в ​​региона не е знаел, че има радиоактивна инфекция. Нима?! Всички сензори работеха, кметството качи на сайта си информация, че има радиация. Вярно е, че още същия ден я свали. Министерството на здравеопазването смяташе, че нямаме информация, но постфактум, ние бяхме влезли в Интернет, и бяхме разбрали за произшествието и какви пациенти ни бяха докарали”, – казва Ковальов. Пристигналите в болницата военни лекари отказаха да влязат в отделението при пострадалите, като казаха, че „имат деца”.
На лекаря с цезий-137 заявиха, че се е заразил  в Тайланд  с „раци от Фукушима“
Според лекаря след инцидента 21 от 57 служители на болницата са успели да преминат преглед във Федералния медицински биофизичен център „А. И. Бурназян”. Но щом като при един лекар откриха радиоактивен цезий-137, рейсовете до Москва бяха прекратени, а лекарите започнаха да ги преглеждат на място, уж с участието на специалисти от центъра „Бурназян”. Според Ковальов обаче обемът на изследвания е бил много по-малък.
Лекарят, при който е открит цезий-137 е разпитван къде е ходил на почивка през последните години и, научавайки, че „веднъж“ е бил в Тайланд, му казаха, че вероятно там е ял раци от Фукушима. Междувременно наличието на цезий-137 в организма крие риск от ракови и генни мутации. Тези, които са обслужвали заразените пострадали, сега трябва да бъдат постоянно проверявани.
Според Ковальов „реалният брой на облъчените е много повече от шест“, от които петима вече са загинали. Някои лекари в първите дни след инцидента обявиха, че се уволняват си, други излязоха в отпуск. Според събеседника на „Медуза”, тези, които са били в контакт с радиоактивно заразените, ще започнат да се разболяват „след година или три“, но тогава няма да може да се докаже нищо. Лекарите дори не са получили резултатите от своите прегледи. Ще припомним, по-рано в Министерството на здравеопазването казаха, че при никой от изследваните лекари не е открита радиоактивност „надвишаваща допустимите нива“.
Бележки:
[1] – публикация от NEWSru.com, качена на 22 август 2019 г. в 10:54, последно обновяване: 22 август 2019 г. в 11:14, http://classic.newsru.com/russia/22aug2019/fukusima.html)
[2] – Meduza е руски сайт с адрес – https://meduza.io/feature/2019/08/21/nam-skazali-oni-ne-opasny-dlya-vas-rabotayte)
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар