сряда, 29 септември 2021 г.

ДУГИНСКАТА* ПРОПАГАНДА ЗА МАЛИ

 


(Заглавието и преводът от руски са мои. Публикува се със значителни съкращения. Коментарите оставям за читателя – Н.К.)

22 септември е денят на независимостта на африканската държава Мали. Името й идва от народа малинка (мандинго), който е част от групата от западно-африканските племена манде. Те са преките наследници на Империята Мали (ХIII в. след Хр.), която достига своя апогей по време на управлението на крал Сундиата Кейта, за който има цял епос.

……

Едва през ХХ век африканците успяват да свалят колониалния хомот. И то не съвсем. Държавата Мали е създадена едва през 1960 г. И разбира се, напускайки французите, колонизаторите се постарават да оставят след себе си механизмите на зависимост. Мали не успява да се отърве от  нея и до днес.

Колониалното наследство се изразява в съвместното съществуване на различни етнически групи в една държава. В североизточната част на Мали живеят много туареги, народ, коренно различен от малинка и близък до берберските племена, които в древността са обитавали цяла Северна Африка. Туарегите дори правят опит да обявят собствена държава под името Азавад. През последните години към бунтовническото движение в Мали се присъединяват радикални ислямисти – включително най-крайните – като забранената в Русия Ал Кайда.

Франция по инерция все още се опитва да управлява бившата си колония, но не може, а може и да не иска да реши проблемите, свързани с икономиката, сепаратизма и екстремизма. Западното високомерие се отразява във всичко. Профренският президент Ибрахим Бубакар Кейта беше свален от власт през 2020 г. В Мали можете да видите руски знамена на митинги, хората искат новото ръководство да се обърне към Русия възможно най-скоро.

Многополюсният свят дава шанс на Русия  да се появи в Африка с напълно нова мисия. Русия няма колониална история в Африка. А традиционните връзки на Москва с африканските страни и антиколониалните движения в Африка имат дълга и като цяло напълно положителна история.

Време е Русия да дойде в Мали. С уважение към неговата древна история, култура, идентичност. И без най-малък намек за превъзходство или алчни намерения.

Русия може да дойде в Мали като приятел, като подкрепа, като тази сила, която е способна да действа прозрачно и предвидимо. Успехите на Русия в борбата с ислямския екстремизъм са ясно видими в Сирия. Напълно е възможно това да се повтори. Френската или британската Африка са позорна сянка от колониалното минало. Русия идва като Империя-освободител, която по същество не иска нищо от народите на Африка. Това е много интересна и традиционна за руски човек роля – да помага на потиснатите, унижените и оскърбените.

*-Дугин е руски философ, политолог, социолог и публицист. Основател е на Международното евроазийско движение в Русия. Той  е идеолог на неоевразийството,  което призовава към обединяване на евразийското пространство – Русия, Европа и Близкият Изток) в противовес на англосаксонските страни. Привърженик на идеята, че Русия трябва да играе ролята на Трети Рим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар