понеделник, 13 септември 2021 г.

ПОНЯТИЕ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ…

 

Юрий Христензен (вдясно на малката снимка), 12.09.2019

Вместо послепис: Предизборната кампания за третите поред парламентарни избори в България, отдавна е стартирала. Този кратък текст трябва да ни накара да се замислим върху предизборните обещания от ляво и от дясно. Апропо, приетата с единодушие актуализация на бюджет 2021 не ви ли прилича на квинтесенция на „разпределителното мислене“?

Исторически, понятието за справедливост се е формирало около разпределението на ресурсите. Убили първия мамут и веднага възникнал въпросът – как да го разпределим справедливо. Племената, които не са отговорили на този въпрос, не са оцелели до днес.

С течение на времето около разпределението на ресурсите се образуват съсловия. Йерархията на съсловията променя концепцията за справедливост, но тя продължи да се върти около ресурсите. Просто на висшите съсловия се полагаше повече отколкото на останалите.

Социологията отчита нарастващото търсене на справедливост. Но това все още е разпределителната справедливост, както преди хиляди години. Например отговорът – „Да, той краде, но и за обикновените хора прави нещичко!“ показва, че става въпрос за разпределение между сегашните съсловия.

Съвременното общество е създало друг вид справедливост – справедливостта на възможностите. Стартовите условия са еднакви за всички, а след това всичко зависи от постоянството, самоорганизацията и таланта. Ако сте се оказали по-успешен от другите, това е справедливо.

В развитите страни само единици от днешните милиардери са наследили богатство си. Повечето са създали някакъв иновативен бизнес от нулата. Много не приемат начина на живот на новобогаташите и си купуват билети за бизнес класа.

Разпределителната справедливост не насърчава иновациите. Това е справедливостта на оцеляването, а не на развитието. В ресурсната разпределителна икономика по-скоро ще се случи разделяне по съсловия и феодализация, отколкото модернизацията на страната.

Оттук и изводът, който не е очевиден за всички.

За да подобрим качеството на живот, не е достатъчно да изберем честни управници, които ще разпределят всичко справедливо. Необходимо е да премине от разпределително към друг тип мислене. Развитието на страната зависи от това.

Няма коментари:

Публикуване на коментар