понеделник, 6 септември 2021 г.

INFEKTION 2.0, ВДЪХНОВЕНА ОТ РУСИЯ КИТАЙСКА ОПЕРАЦИЯ, КОЯТО ЦЕЛИ ХОРАТА ДА ЗАБРАВЯТ ЗА ПРОИЗХОДА НА COVID-19

 


„ ….. Covid-19 се превърна в мощен ускорител на пропагандата. Според изследване на IRSERM (L'Institut de recherche stratégique de l'École militaire – Институтът за стратегически изследвания при Военното училище) – „Китайски операции за влияние“, което се подготвя за публикуване, глобалната медицинска борба срещу COVID-19, започнала през 2020 г., е шанс за Пекин да подобри инструментите си за дезинформация, директно вдъхновени от руските методи,“ – пишат в Le Monde Nathalie Guibert et Brice Pedroletti.

Според авторите на статията „една от тези големи операции цели да накара хората да забравят за китайския произход на коронавируса, като прехвърлят неговия източник във военната база Форт Детрик, САЩ. Първоначалната схема на операцията е имитирала кампанията на КГБ „Инфекция“, проведена през 1983 г., за да бъде обвинена Америка в разпространение на HIV. Специалистът от IRSERM Пол Шарон кръсти китайската операция  „Инфекция 2.0“, за което Le Monde вече писа, но сега се изясняват важни детайли“.

В статията се казва, че „според IRSEM информационната война на ККП протича в три фази: а) вътрешен контрол върху изтичането на информация, б) обезценяване на критиките в западните медии, за да се създаде образа на благоразположения Китай и в) дискредитиране на противника. … Високопоставени китайски правителствени чиновници и дипломати използват факта, че изказвания на сериозни личности за произхода на Covid, като китайският епидемиолог Чжун Наншан (откривателят на SARS-CoV – ТОРС коронавируса през 2003) г. или вирусолог Робърт Редфийлд (бивш директор на Centers for Disease Control and Prevention, САЩ) са в условно наклонение, за да създават предпоставки за съмнителна достоверност“.

„В операцията също така се използва реалните, или фалшиви  профили на специалисти, като например някой си канадски Лари Романоф – канадец. За да застави читателите да се запознаят със статиите на Романоф, официалният представител на МВнР на КНР Чжао Лицзян публично е насочвал потребителите на Интернет към канадския сайт за конспирология globalresearch.ca („Център за изследване на глобализацията“, CRG), чийто основател (Мишел Чосудовски) е редовен сътрудник на пропутинската телевизия канал RT“, пише Le Monde.

„Пенсионирания консултант Романоф твърди, че преподава във Fudan University в Шанхай. (...) Изглежда, че Романоф не е чисто виртуален аватар, тъй като е бил собственик на компанията „Treasures of the Orient Inc.“ в Калгари, съществувала в търговския регистър от 1999 г. до 2005 г.“, продължава публикацията.

„Романоф се появява в Шанхай през 2006 г. Личният му сайт за конспирология bearcanada.com е в латентно състояние в продължение на три години, след това се активира като прокитайски сайт за конспирология, а през 2014 г. отново изчезва ...(със съкращения).

Послепис: Следващата картинка е моя. Надписът на нея е латинска сентенция, която в свободен превод звучи така: „Светът обича да бъде лъган, давайте да го лъжем!“ Отнася се не само за ефективността на ваксините, но и за всичко друго, свързано с инфо-пандемията COVID-19, вкл. и с китайските дезинформационни операции.


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар