сряда, 8 септември 2021 г.

ЧЕТИРИ СЦЕНАРИЯ ЗА ИЗХОД ОТ КОРОНАКРИЗАТА*

 


Източник
– По публикация в електронния сайт на руската секция на BBC NEWS (със значителни съкращения).

В списанието JAMA на Американското медицинско общество в края на юли беше публикувана статия възможните сценарии за развитие на пандемията от covid-19. 

Първи сценарий – пълно изкореняване (eradication).  Според него лекарите ще могат най-накрая да изтрият Covid-19 от лицето на Земята, както се случи преди почти половин век с вируса на вариола. Този успех обаче може да се повтори само при едно условие. Имунитетът (както след ваксинацията, така и след боледуване) трябва да бъде силен и дълготраен, така че да предпазва от повторно заразяване и в същото време да предотвратява по-нататъшното предаване на инфекцията. В случая с Covid-19 надеждите за това са малки. Предвид продължаващите мутации на вируса, да се отървем напълно от него „може да се окаже твърде амбициозно даже като мисловен експеримент, камо ли да се постави като основна цел на здравна стратегия“.

Втори сценарий – по-реалистична краткосрочна задача за „елиминиране на инфекцията“ (elimination), тоест временно намаляване броя на заразените в определена държава до нула за сметка на масови ваксинации и строга система от ограничителни мерки – на практика пълно затваряне на границите и изолация от външния свят. Най-известният такъв пример днес е ситуацията с вируса на морбили. Благодарение на масовите детски ваксинации, огнищата на болестта са редки в наши дни и могат да бъдат овладени сравнително бързо. В случая с коронавируса няколко държави успяха да постигнат това състояние на нещата за известно време: това са Австралия, Виетнам, Китай, Нова Зеландия и Сингапур (аз лично се съмнявам в този примерН.К.). Този сценарий е най-вероятен, ако епидемията се държи под контрол, като периодично се актуализира ваксинацията.

Трети сценарий – живот с вируса (cohabitation). Сценарият се основава на факта, че разработените ваксини (или по-скоро техните бъдещи модификации) ще продължат да защитават само от тежкото протичане на Covid-19 и от смърт. При такива условия, там където има много ваксинирани, вирусът ще престане да представлява смъртна опасност и всъщност Covid-19 ще се превърне в сезонна настинка. Разбира се, понякога ваксинираните хора също ще се разболяват – поради намаляване на общия им имунитет, естествен спад в нивото на антитела с течение на времето или нови мутации на вируса. Въпреки това, по-голямата част от населението ще бъде достатъчно защитено във всеки един момент, така че да се избегнат мащабни огнища на тежки заболявания.

Четвърти сценарий – мащабно разгаряне (conflagration). Този сценарий е най-вероятен, ако значителна част от населението на планетата остане неваксинирано, независимо дали поради проблеми с достъпност до ваксините, медицински противопоказания, нисък имунен статус или просто лично нежелание. В този случай вирусът ще продължи да се разпространява бързо, и следователно да мутира.

*-заглавието е мое.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар