неделя, 26 септември 2021 г.

ЧУЖД СРЕД СВОИ – КАК ЕТРУСКИТЕ СА ЗАПАЗИЛИ СВОЯТА КУЛТУРА И ЕЗИК

 

BBC News, руска секция

В продължение на много векове до появата на Римската империя на Апенинския полуостров е първенстваща съвсем различна култура и живеят други хора – етруските. Те са опитни търговци, фермери и занаятчии, които търгуваха със своите съседи в Средиземноморието.

В същото време тяхната цивилизация с център в съвременна Тоскана е много по-развита от тази на съседите им – жените имат големи права, нивото на изкуството е с порядък по-високо и дори езикът, доколкото може да се прецени от оцелелите фрагменти от надписи в гробници, е напълно различен от останалите езици в Европа от този период.

Още Херодот, през около 500 г. пр.Хр. се интересува от историята на етруските. Според него те идват от Анадола и носят със себе си езика и културата на тези места.

Междувременно, както се вижда от резултатите от ново изследване на ДНК на етруските, те не се различават генетично от съседите си.

Група археолози, лингвисти и генетици, ръководена от Козимо Пост (Cosimo Posth) от университета в Тюбинген, въз основа на анализа на десетки скелетни проби, твърдят, че етруските  са потомци на фермери от каменната ера, населявали Европа в продължение на 6 хиляди години пр.Хр., и имат същите корени като латините.

И, подобно на съседите си, около 1600 г. пр.Хр. те приемат потока от пришълци от степите, от територията на съвременна Русия и Украйна.

„Етруските не се различават по никакъв начин от латините и във вените им тече много степна кръв“, смятат Пост.

А какво става с езика им? Нали заедно със степните номади, в Италия и останалата част на Европа, идват индоевропейските езици, а етруските продължават да използват своя език?

„Обикновено, с появата на индоевропейските езици други езици биват измествани“, отбелязва съавторът на изследването, лингвистът Гуус Кроонен (Guus Kroonen) от университета в Лайден.

Според учените езикът и културата на етруските се оказват невъзприемчиви срещу подобно „нашествие“. Очевидно новодошлите, които са достигнали до Тоскана, са научили етруски, оженили са се за местни жители и са станали част от етруското общество.

„Ако почти навсякъде в Европа започват да доминират нови хора и нов език култура, това не се е случи тук“, казва съавторът на новото изследване, историкът от Харвардския университет Майкъл Маккормик (Michael McCormick). Според него „старата култура продължава да процъфтява, а етруският език се използва още 800 години, докато Рим не започва да доминира в региона и латинският език бавно да прогонва в небитието етруския през първи век сл. Хр.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар