сряда, 15 септември 2021 г.

ЗА ДА НАМАЛИШ ТРИЕНЕТО ТРЯБВА СМАЗКА ИЛИ ЗА РОЛЯТА НА ПОДКУПА….

 

А. Кристензен, 14.09.2021 г.

Вместо послепис: И българските избиратели чакат поредния магьосник-спасител – партията на двамата остапбендеровци! Забравиха за Симеон и неговите юпита и за заканите на Б.Б. при първия му премиерски мандат да измете къщичката… Дай Боже да съм жив, за да видя как ще ги оценяват тези, които днес им пеят дитирамби. Дано като Никито Василев се отърват леко, само с едно оплюване в СМИ…..

Икономистите са създали идеални модели, които да обяснят как работят пазарите. В тези модели рационалните икономически агенти се стремят да получат ползи, а пазарът е балансиран в точките на печалба и за двете страни (win-win). След това учените събрали статистически данни, направили изчисления и се оказало, че реалният пазар не работи така.

Истинските хора, задоволявайки собствените си интереси, не винаги действат рационално. Икономистите наричат това „сила на триене“. Учените анализират как силата на триене влияе върху идеалната система с обратна връзка, в резултат на което пазарът се сближава на грешното място и се разминава по начин, отколкото различен от предвиждания в идеалните модели.

Ако ирационалността на хората е сила на триене, тогава какво е корупцията? Корупцията е смазката на икономиката. Колкото повече търкания, толкова повече корупция. Смазването позволява да се преодолее силата на триене, но в този случай пазарният баланс се постига не в точките на печалба за двете страни (win-win), а в точките на баланс на корупционните интереси.

--

В началото на 2005 г. митницата в Одеса спря. Новоназначеният премиер обяви, че всичко трябва да се прави според законите. Но как да се прави според законите, ако законите са написани по такъв начин, че би било невъзможно да работят без смазване? След няколко месеца бях единственият, който успя да преодолее силата на триене според закона и да освободи стоката си от митницата.

Половин година по-късно беше назначен нов надзорник и митницата започна работа. Нека ви напомня, че това се случи след първия Майдан. Подобна беше ситуацията и след втория Майдан. При Саакашвили малките и средни предприятия отидоха на други митници и се върнаха, когато Саакашвили беше заменен..

Когато говорят за борбата с корупцията, никой не си задава въпроса – Как? Как да работи икономиката при съществуващата сила на триене? Триенето причинено от  непотизъм (в съвр. смисъл - назначаване на роднини или близки приятели публични длъжности), нежелание да се плащат данъци и да се спазват законите. Триенето като резултат от лошите закони, желанието за субсидии и нежеланието да се мисли и действа рационално.

--

Политическата корупция работи още по-просто. Преди изборите политикът може да разчита на близкия си кръг, а след изборите близкият кръг може да разчита на политика. Преди изборите те разчитат на пасивност и очакват подаръци от избирателя, а след изборите на липса на контрол и очакване на нови подаръци.

Смазването на политическата корупция формира баланс на интереси между корумпираните служители. Дали той е близо до точката на печалба (win-win) на политическия пазар? Мисля, че това е риторичен въпрос. Но не е възможен друг баланс при съществуващата система на триене и система за смазване. Дори и заплашително да заявиш – „От утре всичко е според закона!“

Нерационалният избирател чака магьосник, който да разпредели справедливо всичко. Този магьосник трябва да е богат, за да заплати за предизборната кампания, и ирационален, за да работи безплатно в продължение на пет години в местния съвет.

Нужни са ни десетки хиляди такива магьосници.

Ще ги чакаме?

Няма коментари:

Публикуване на коментар