петък, 24 септември 2021 г.

КАКВО ОБЩО ИМА ТУК МЕДИЦИНАТА?

 


Сегашният апокалиптичен бал не се управлява от медицината, а от политиката

Ел Мюрид, 23.09.2021 г.

Много забележително интервю със Стефан Бансел*, главен изпълнителен директор на Moderna Inc, излезе днес. Разбира се, той говори от позицията на своята корпорация и рапортува за увеличаване на предлагането на ваксината. Има обаче малък, но изключително забележителен параграф в интервюто:

 „Тези, които не бъдат ваксинирани, ще бъдат имунизирани по естествен начин, тъй като Delta вариантът е много заразен. По този начин ние се озоваваме в грипоподобна ситуация. Вие можете или да се имунизирате и да прекарате добре зимата. Или да не го направите и да рискувате да се разболеете и евентуално да попаднете в болницата.“

Строго погледнато, със или без ваксинация, но след около година по-голямата част от световното население по някакъв начин ще премине през коронавирусната болест - естествено и неваксинираната по естествен път. И ще получи имунитет към болестта. Най-много след една година всичко, което се случва днес, също ще приключи по естествен начин.

Силно подозирам, че ако не беше ожесточена борба с COVID извън здравия разум и всички възможни медицински протоколи, тази ситуация на естествена имунизация вече би приключила. И най-вероятно броят на жертвите (в интегрално изражение – т.е жертвите на самия COVID и жертвите, произтичащи от борбата срещу него – т.нар. свръхсмъртност, която се състои главно от хора, починали от други болести, но поради невъзможността да се получи своевременна помощ), като цяло броят на жертвите също би бил значително по-малък.

И е очевидно, че медицината няма нищо общо с това. Настоящият апокалиптичен бал се управлява от политиката и от съвършено конкретна политическа постановка. Следователно медицината е дълбоко второстепенна и практически няма нищо общо със случващото се.

Вирусът Sars-Cov-2 (независимо дали е изкуствен или естествен) е преди всичко вирус. Следователно, той се подчинява на всички закони на развитие и еволюция, тоест постоянно мутира, ставайки по-заразен и по-малко смъртоносен. Възможно е прословутият щам Delta да е тази оптимална конфигурация, този най-балансиран набор от качества, който му  помага да разпространи генома си възможно най-много в популацията. Което всъщност е смисълът на съществуване на вируса.

Безмилостна тотална борба срещу него „по площадите“ само забавя процеса и следователно забавя съществуването на небалансирани и по-смъртоносни щамове. По принцип борбата с COVID убива повече, отколкото лекува.

Между другото, това е причината по-ранната стратегия за контрол (преди Covid) да е коренно различна – медицината помагаше на т.нар. рискови групи, оставяйки здравите хора да се борят с болестта чрез своя личен имунитет. По този начин броят на хората, получаващи помощ, беше напълно адекватен на възможностите на здравната система, която продължаваше да оказва помощ на други категории пациенти.

Премахването на тази стратегия и преминаването към напълно неадекватен модел на „борба“, всъщност предизвика смъртта на огромен брой хора, които са имали всички шансове да оцелеят, ако тази „борба“ не се беше водила.

Но това е логиката на всяка политическа намеса в естествените процеси. Ако не беше „борбата с тероризма“, ИДИЛ нямаше да възникне, огромен регион нямаше да бъде разрушен и милиони хора щяха да останат живи. Но нима тези, които проектират подобни глобални експерименти, обръщат внимание на такива дреболии?

*-интервюто е за швейцарския Neue Zürcher Zeitung – Н.К.

Няма коментари:

Публикуване на коментар