сряда, 15 септември 2021 г.

СВЕТЪТ НА BIG BROTHER

 


Признавам си, не съм чел на книгата на Жак Атали, нещо повече – не знаех, че е издадена на български [1]. В някакъв сайт за конспирации бях прочел, че именитият французин бил привърженик на евтаназията на възрастните хора. Не повярвах и започнах да се ровя в Интернет. Научих доста неща за глобалиста Атали и за прогнозите му за бъдещето. Така открих и двете страници от книгата му (112-113), съдържанието на които си позволявам да предложа на читателите на блога ми.

„…Домакинските роботи, за които се говори доста отдавна, ще станат широка практика в ежедневието. Те също ще бъдат свързани с високоскоростни мрежи съгласно принципа на номадската вездесъщност. Ще играят ролята на домашни асистенти, на придружители на възрастни и инвалиди, на помощници на работниците и силите за сигурност. Ще бъдат индивидуални средства за самонаблюдение. В Корея например целта е още през 2-15 г. всяко домакинство да разполага с робот, който да изпълнява всекидневните домакински задачи.

Още през 2030 г. номадската вездесъщност ще обхване всички индустриални услуги – опаковките на хранителните стоки, облеклото, колите, домакинските техники, а също и комуникационните услуги. Чрез интегрирани сензори в материалите, двигатели, машините, течностите, мостовете, сградите, те ще бъдат непрекъснато под дистанционно наблюдение. Стоките, машините и хората ще разполагат с етикет за радиочестотна идентификация, което ще даде възможност на фирмите да усъвършенстват качеството на продукцията си, производителността на заводите и дистрибуторската мрежа. Производителите ще имат пълна информация за произхода и пътя на стоката, от суровините до срока на годност. Родителите ще получават информация, щом мобилния телефон на детето им прекоси ограда на училищния двор. Ще командват от разстояние отварянето на вратите на дома им, задействането на домакинските уреди, купуването на някой хранителна стока, щом хладилната камера установи, че тя липсва. Най-новите автомобили ще разполагат с детектори на грешки и ще еволюират на базата на опита. Всеки ще бъде дистанционно обучаван в някой отдалечен университет, ще разглежда от дома си световните музеи, ще бъде лекуван дистанционно в болница на друг континент.

Така всеки човек ще бъде свързан с другите във времето и пространството и около 2030 г. номадската вездесъщност ще се превърне в хипернаблюдение, което както ще видим по-нататък, ще бъде характерна черта на следващата форма на пазарния строй.

Застаряване на световното население

Навсякъде по света пазарното развитие ще създаде благоприятни условия за увеличаване на продължителността на живота. Ще станем свидетели – вече сме свидетели – на спад на раждаемостта и увеличаване на средната продължителност на живота, тенденции с различна степен на проявление в различните страни. Това ще доведе до общо застаряване на населението.

Ако се запази сегашната тенденция, средната продължителност на живота в развитите страни ще надхвърли 90 годишна възраст през 2025 г., а по-късно ще продължи до един век. По-голямата свобода – особено тази на жените – ще доведе до такъв спад на раждаемостта в някои страни, който няма да позволи естественото обновяване на населението. В Корея процентът на раждаемост е спаднал от 5,1 през петдесетте години на 1,5 през 2000 г. Спадът на  раждаемостта ще засегне дори мюсюлманските държави, където стойностите й са най-високи (в някои райони на Близкия Изток тя достига до 7 деца на една майка).

През 2025 години повече от десет милиона американци ще бъдат на повече от 85 години, делът на 65-годишните от 4% през 1990 вече е 33%. През същата година техният дял ще бъде 45% в Япония, 22% в Китай. Във Франция те ще представляват 33% от населението, а броят на хората над 85 годишна възраст ще се удвои през следващите десет години.

Процесите на застаряване ще бъдат толкова силно изразени в някои държави, че ще доведат до отрицателен прираст: през 2025 г. населението на Япония може да бъде с 20 милиона по-малобройно, това на Русия – с 15 милиона, това на Германия – с 10 милиона. Към 2030 г. активното население на Европа ще бъде с 30 милиона по-малко.

Тъй като жените ще се грижат за по-малък брой деца, те ще се освободят по-лесно от доминиращата роля на мъжете и ще се реализират по-добре в живота. Тези процеси ще доведат до еволюция на исляма, така като са еволюирали и другите монотеистични религии. В политически план възрастните хора ще бъдат преобладаващо мнозинство и ще налагат своите приоритети, насочени към настоящето, стабилизиране на цените …..“

Спомням си, че на времето твърде буквално приех тезата на Фукуяма за „края на историята“. Слава Богу, самият той си призна, че е  сгрешил.

С времето преосмислих и редица от постановките на Тофлър в „Трусове във властта. Знание, богатство и насилие на прага на ХХІ век“.

Няма да ми стигне земното време, за да оценя прогнозите на Атали. Но категорично не бих искал да живея в света на  BIG BROTHER и тоталния контрол, както накратко го е описал на стр.112.

Сигурен съм, че Атали не е привърженик на евтаназията на възрастните хора. Но не съм убеден, че ежегодните седенки, инициирани преди половин век от Клаус Шваб в Давос и на клуба „Билденберг“ са толкова безобидни, колкото се мъчат да ни ги представят.

А на читателите на блога ми препоръчвам да прочетат книгата на Атали. Обещавам и аз да го сторя.

Бележки:

[1]-Кратка история на бъдещето, Издателство „Рива“, 2021, с.112-113

Няма коментари:

Публикуване на коментар