петък, 3 септември 2021 г.

ТАЗИ СИТУАЦИЯ КАСАЕ НЕ ТОЛКОВА САЩ, КОЛКОТО НАС ….

 

Част от интервюто на „Комерсантъ“ с Николай Бордюжа, бивш Генерален секретар на Организацията на договора за колективна сигурност (военен съюз в рамките на ОНД, създаден 1992 г. – Н.К.). Публикувам текста заради информацията за групировките в Афганистан след напускането на страната от САЩ.

 „…. Да. Как ще се развият събитията в Афганистан все още не е ясно. Струват ми се преждевременни изявленията, че след като американците напуснаха, талибаните вече ще могат да поемат контрола върху ситуацията в цялата страна. Съществува дефилето Панджшир, където се събират хора, които не са съгласни с политиката на талибаните. Съществуват бойци от ИДИЛ (терористична организация, забранена в Руската федерация – „Комерсантъ“), които са се окопали в Афганистан и планират да използват територията на страната за идеологическа и друга експанзия в съседни държави. Съществува „Ислямско движение на Туркестан“ (терористична организация, забранена в Руската федерация – „Комерсантъ“), формирано от имигранти от републиките от Централна Азия. Тези момчета, които се биха с нас през 90 -те години в Централна Азия, включително с руските граничари в Таджикистан, също са в Афганистан. Как ще се развие ситуацията, дали талибаните ще успеят да я запазят, или Афганистан ще бъде разделен на зони, все още не е ясно.

Много ще зависи от това каква политика ще водят талибаните. Те твърдят, че са се променили, че няма да има масови екзекуции, унищожаване на артилерийски обекти и дискриминация срещу определени групи от населението, включително жени. Но как ще бъде всъщност, сега е трудно да се каже.

Също така не е ясно дали талибаните ще се стремят да популяризират своите основни идеи извън Афганистан, както явно възнамеряват да направят другите терористични групи, за които вече споменах.…“

Няма коментари:

Публикуване на коментар