петък, 10 септември 2021 г.

„ДЕЛТА“ ВАРИАНТЪТ НА КОРОНАВИРУСА РАЗТЪРСИ ПРАВИТЕЛСТВА ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ

 


„Вирусът разтърсва света с главоломна скорост. Той уби милиони хора, доведе възможностите на финансовите системи до краен предел, причини срив на здравните системи и принуди правителства да подадат оставки. Правителствата на азиатските страни особено силно почувстваха коварството на тази болест – държави, които прекрасно се справиха с първата година на пандемията изведнъж се оказаха безпомощни пред делта-варианта атаки. Хората, които първоначално дисциплинирано се подчиняваха и спазваха антикоронавирусните правила, наложени от техните правителства, внезапно се нахвърлиха върху управляващите. Пандемията разтърсва все повече правителства в Централна и Южна Америка, пишат журналистите Александър Буш, Клаус Ерингфелд, Мартин Кьолинг и Матиас Пеер в немското издание Handelsblatt.

„В Япония силата на вируса усети премиерът Йошихиде Суга. Миналия петък Суга обяви, че няма да се кандидатира за председател на Либерално-демократичната партия (ЛДП) в края на този месец. Министърът няма и да ръководи партията си до изборите за долната камара на парламента през октомври“.

„През последните месеци Суга загуби подкрепата на хората. На първо място, той е обвинен в бавна ваксинационна кампания и упорство при провеждането на Олимпийските игри“, отбелязва вестникът.

 „До основи бяха разтърсени правителства в Югоизточна Азия, и по-специално в Тайланд – в търговския район на столицата Банкок, от пешеходен мост увиснаха около дузина парчета червен плат, които на пръв поглед приличат на окървавени чували за трупове, които като символ, искат да насочат вниманието към бързо нарастващия брой жертви на пандемията на коронавирус.“

 „До април в страната с втората по големина икономика в Югоизточна Азия имаше по-малко от 100 смъртни случая от коронавирус. Оттогава насам броят на жертвите се е увеличил до повече от 13 000. За увеличаването на смъртността, членовете на опозицията обвиняват премиера. Прают Чан-о-ча. Наред с други неща, той е обвинен в сериозни грешки при закупуването на ваксини“, се казва в статията.

 „Натискът върху ръководителя на правителството, което е на власт след военния преврат в Банкок през 2014 г., е все по-нарастващ.“ Според Пунчада Сиривуннабуд, политолог в Института за Югоизточна Азия в Сингапур ISEAS неговата популярност, както сред народа, така и сред собствената му партия спада“.

Политическата криза обхвана съседната на Тайланд Малайзия още по-рано. Правителственият глава Мухидин Ясин загуби поста си в средата на август, тъй като беше подложен на мащабна критика в разгара на мощна вълна от заразявания. Малайзия (...) е една от страните в Азия, най-силно засегната от пандемията от няколко месеца насам. "

 „Австралийският премиер Скот Морисън също изпитва гнева на населението. Благодарение на стратегията си за „нулев COVID“, Австралия все още е в по-добра позиция от отколкото всяка друга страна в света – от началото на пандемията са регистрирани само около 1000 смъртни случая. Съдейки по предишните числа, настоящите показват криза на доверието – нивото на одобрение на управляващата коалиция падна до 36% в края на август, което е най-ниския показател от март 2019 г.“

 „Протестите в Куба избухнаха през юли като гръм от ясно небе и със своята ярост и размах те шокираха не само самите кубинци, но преди всичко правителството на контролирания от комунистите Карибски остров. Handelsblatt посочва, че „само в рамките на една седмица режимът около държавния глава Мигел Диас-Канел беше подложен на огромен натиск, какъвто бунт срещу системата никога не е имало“.

 „Куба също оцеля при първите вълни от инфекции в началото благодарение на надеждната здравна система, но варианта „Делта“ я постави на ръба на катастрофата.“

„Ситуацията изглежда излезе извън контрол - въпреки разработката на собствени ваксини. Близо 10 000 пациенти всеки ден се опитват да попаднат в болници, няма достатъчно антибиотици, болкоуспокояващи и кислород. Правителството и лекарите си прехвърлят вината за ситуацията един та друг.“

„В Южна Америка пандемията допълнително намали доверието в политиците. В региона има най-голям брой смъртни случаи в света, а бразилският премиер Жаир Болсонаро се превърна в световен символ на политически провал по време на пандемията."

„Болсонаро продължава яростно да се противопоставя на маските, ваксинациите и физическата дистанция, като Бразилия е страната с най-голям брой жертви на коронавирус в света след Съединените щати, с 580 000 починали. Популярността на Болсонаро е спаднала до исторически минимум, само около 25% от населението го смята за добър държавен глава, а 54% не го одобряват.“

„В Перу населението се разгневи на няколко правителствени министри, които тайно са се ваксинирали, докато хората са чакали датата на ваксинацията си.“

„(...) В Аржентина хората също се чувстват измамени от своя президент. Във времето когато преди месеци Алберто Фернандес въведе строг локдаун, той е организирал пищни тържества, които станаха известни на медиите по-късно. Сега той е изправен пред тежко поражение в предстоящите първични избори и междинните парламентарни избори“, пише Handelsblatt.

Няма коментари:

Публикуване на коментар