неделя, 26 септември 2021 г.

ИМА ЛИ В РУСИЯ ЧАСТНИ ВОЕННИ КОМПАНИИ

 

BBC News, руска секция, 26.09.2021

Работата на частните военни компании (ЧВК) в Русия не е законово регламентирана, а дейността на техните бойци формално попада под ударите на Наказателния кодекс „Наемници“.

По тази причина руските власти преди това се опитваха да не използват термина „частна военна компания“ по отношение на руски бойци, дори когато подчертаваха, че нямат нищо общо с дейността на наемниците.

В началото на 2018 г. Сергей Лавров обяви необходимостта от разработване на законодателство, което да защитава интересите на руснаците, работещи в частни военни компании (ЧВК) в други страни.

Когато обаче няколко месеца по-късно членовете на „Справедлива Русия“  внесоха подобен законопроект, той получи отрицателни отзиви, тъй като противоречал на Конституцията.

През лятото на 2019 г. руският президент Владимир Путин, отговаряйки на въпрос от кореспондент на ВВС, всъщност за първи път призна присъствието на руски наемници в Сирия, въпреки че направи уговорката, че става дума за служители на обикновени охранителни структури – „Те наистина са там.“

Прес-секретарят на президента Дмитрий Песков по-късно обясни, че Путин говори за охранителни компании, тъй като ЧВК в Русия не съществуват.

Тогава Песков заяви – „По закон ние нямаме частни военни компании. Всеки говори за някаква ЧВК на някой си „Вагнер“, но е факт, че ние нямаме такава разпоредба в законодателството. Какво очаквахте от президента, как може да коментирам нещо, което не съществува?“

Шест месеца по-късно Путин допусна присъствието на „руски граждани“ в Либия – „Ако там има руски граждани, те не представляват интересите на руската държава и не получават пари от руската държава“.

По подобен начин руските власти коментират ситуацията в Мали. На 15 септември т.г. (когато се появяват първите информации за ЧВК „Вагнер“) Песков заявява – „Там няма представители на въоръжените сили на Русия. И с Мали не се водят официални преговори. Нашата позиция изхожда от това“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар