четвъртък, 30 януари 2020 г.

БУНДЕСВЕРЪТ Е ЛОЩО ОСИГУРЕН, НО ГЛАВНИЯТ ПРОБЛЕМ НЕ Е В ЛИПСАТА НА ПАРИ.

Йонас Херман, Neue Zürcher Zeitung, 28.01.2020 г.
„Както и в предишните години, докладът (на Ханс-Петер Бартелс [1]) не поставя в най-добрата светлина отговорни служители на германското министерство на отбраната: изправността та бойните системи е на същото ниско ниво както предишните години, запазва се потискащият проблем за попълването на армията, а за Бундесверът се характеризира със забележимо ниско ниво на бойна готовност"
Йонас Херман
На малката снимка - парламентарният секретар Бартелс
Има малко признаци за промените, обявени от бившата министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен, посочва Бартелс. Бундесверът все още разполага с твърде малко персонал и материални ресурси, и с твърде много бюрокрация. Така парламентарният секретар очерта нов голям проблем. Според него през последните години се е създало впечатление, че въоръжените сили не разполагат на първо място с достатъчно пари, но сега това като че ли не е най-същественият проблем. През миналата година не бяха изразходвани 1,1 милиарда евро, тъй като мащабните оръжейни проекти бяха забавени. Въпросът защо тази сума не е инвестирана в други необходими покупки, най-вероятно, си задава не само Бартелс. Според него, Бундесвера все още се нуждае от по-голямо финансиране, но без вътрешна реформа ще последват провали.
В своя доклад Бартелс описва като нефункционална система бюрокрацията на доставките. Даже такова просто оборудване, като раници и ботуши, се доставя по изключително бавен начин. Причината за това е силно бюрократизираната процедура, при която всички елементи на оборудването трябва да бъдат приведени в точно съответствие с потребностите на Бундесвера.
В отговор на въпрос на Neue Zürcher Zeitung, Бартелс потвърди, че някои войници финансират част от екипировката от собствените си джобове. Това се отнася както за войници, участващи в операции в чужбина, така и за тези, които служат в страната. Бундесверът не е напълно оборудван, така че винаги има недостиг на елементи от екипировката – ботуши, бронежилетки или предпазно облекло. Някои войници са недоволни от качеството им и предпочитат да купуват сами необходимата екипировка. Бартелс разказва за един обикновен пехотинец, който му показал своето снаряжение, което е купил за 3000 евро.
Подобни комични ситуации вероятно отблъскват младото поколение, на което Бундесверът трябва да разчита, за да се справи със задачите си в НАТО и дванадесет операции зад граница, в които участва. Въпреки многобройните кампании в социалните мрежи, въоръжените сили очевидно не са привлекателни за търсещите работа. Броят на новозаписаните войници е на най-ниското ниво досега.
Бартелс разполага и с други лоши новини, които подкопава репутацията на въоръжените сили. Той съобщава за 45 войници, уволнени от Бундесвера поради ултрадесни възгледи. През изминалата отчетна година военното контраразузнаване (MAD) е проверило 363 съмнителни случая. Броят им се е увеличил в редиците на елитния отряд на специални сили (KSK). Въпреки че той включва само около 1100 войници, там са регистрирани около 20 подозрителни случая. Ако сравните това звено с останалите, броят на подозрителните случаи в него е около пет пъти по-голям, отколкото в останалата част на Бундесвера, казва Кристофър Грам, шеф на контраразузнаването в интервю за Welt am Sonntag (българското военно контраразузнаване дали се занимава с изследвания върху ултрадесните или ултралевите възгледи на нашето контраразузнаване и ако да, защо подобни неща не стават достояние на обществеността? – бел. Н.К.). В тази връзка доста хора вече са напуснали редиците на КSК. Изданието отбелязва, че като се има предвид, че в Бундесвера се служат около 183 хиляди войници, броят на подозрителните случаи е сравнително малък.
„Бундесверът е в безнадеждно състояние от много години (...)“, посочва Neue Zürcher Zeitung. „Казват, че новият министър на отбраната е по-популярен от фон дер Лайен (за награда госпожата се сдоби с най-високия пост в ЕС – бел. Н.К.). Ако обаче нищо не се промени в състоянието на Бундесвера, симпатиите към него може бързо ще изчезнат“, заключва Йонас Херман.
Бележки:
[1]-немски политик от Социал-демократическия съюз, през 2015 г. става парламентарен секретар по въоръжените сили.

Няма коментари:

Публикуване на коментар