неделя, 26 януари 2020 г.

ТОВА Е ВСИЧКО: ИНСТИТУТЪТ ПО ВИРУСОЛОГИЯ В УХАН СЪЗДАВА „БИОЛОГИЧНИ ОРЪЖИЯ“?

    Автор Андрей Егоров – rovego, LIVEJOURNAL, 26.01.2020 г.

Истината изплува, независимо че Китай се опита да я скрие. Днес, между другото, на фронта в Триполи бяха открити чисто нови АК и РПГ, произведени от Китай. Китай обича да продава оръжие на терористи. Американската и израелската преса вече пишат, че вирусът е изкуствен и с военно предназначение. Институтът по вирусология в Ухан беше открит през януари 2018 г. На лабораторията беше определено най-високото ниво на сигурност – четвърто (BSL/ Biological Safety Level – 4) [1]. Там се провеждат експерименти с най-опасните микроорганизми, които могат да причинят фатални заболявания, например вируса Ебола. И ако ядрените опити се контролират, то опитите с биологични агенти, особено на такова ниво – не.
В света има много малко лаборатории от четвърто ниво. И Институтът Ухан в Китай е един от тях. Условията на работа и мерките за безопасност са най-строги. От изследователите се изисква да се преобличат, да вземат дезинфекционен душ преди и след използване на лабораторното оборудване. Работниците се допускат в лабораторията само в херметични скафандри, в които се подава чист въздух.
44 милиона долара са отпуснати за изграждането и оборудването на института. За Китай това е много. При това, за да работите с вируси в момента няма нужда от много оборудване. То или се произвежда в Китай, или е откраднато от Япония и САЩ по линия индустриалния шпионаж.
Идеята за създаване на високотехнологична лаборатория BSL-4 се заражда сред китайските власти след избухването на епидемията от SARS (Severe acute respiratory syndrome – тежък остър респираторен  синдром, предизвикан от коронавирус) през 2002-2003 г. (в Гуандун, Южен Китай – бел. моя) Тогава вирусът отнема живота на повече от 800 души. Затова в Китай решават да създадат съвременен изследователски център, който да се занимава с „борбата“ с нови вирусни заболявания, а също така да съхранява „пречистени вирусни щамове“, сиреч да стане своеобразна вирусна библиотека.
Но Институтът по вирусология на Ухан далеч не се е занимавал само с търсене на лекарства срещу опасни заболявания. Лабораторията е участвала, според бившия израелски разузнавач Дани Шохам в секретна държавна програма за създаване на биологично оръжие.
Там са създали нещо немислимо, като са кръстосали гените на вирусите на змия, прилеп, камила и планинско цвете. И са го изпуснали. Лошо е, че новият коронавирус не засяга само служителите в тайната вирусна лаборатория и онези, които ги курират.
БЕЛЕЖКИ:
[1]-Нивото на биологична безопасност е набор от мерки, които се спазват при работа с опасни биологични агенти в затворено лабораторно пространство. В САЩ тези нива се определят от Федералната агенция за контрол и превенция на болестите (The Centers for Disease Control and Prevention - CDCP) и се движат от най-ниското ниво на биологична безопасност 1 (BSL/-1) до най-високото –  4 (BSL-4). Първият прототип на такава лаборатория е създаден през 1943 г. във Форт Детрик (Лаборатория за биологична война на Сухопътни войски на САЩ), щат Мериленд (днес USAMRIID – Медицински изследователски институт на Сухопътните войски.  В Европейския съюз нивата на биологична безопасност се определят с директива – Directive 2000/54/EC of the European Parliament and of the Council of 18 September 2000 on the protection of workers from risks related to exposure to biological agents at work (seventh individual directive within the meaning of Article 16(1) of Directive 89/391/EEC.

Няма коментари:

Публикуване на коментар