сряда, 22 януари 2020 г.

СКОТОВЕ, УСТНИ И ЦИЦИ

От блога на Антон Орехъ, 21.01.2020 г.



Спомняте ли си скандала с филолога Хасан Хюсеинов [1] и „клозетния“ език? Обикновеният пост на не много известния учен предизвика див скандал. А след това се оказа, че скандалът е разпален специално, за да привлече вниманието към съвещанието при Путин, посветено на руския език и неговите фантасмагорични изявления. Това е.
Скандалът с Альона Водонаева [2] е същата история. Организираме скандали при първия повод, който ни попадне, докато ние самите  се занимаваме с други, по-интересни въпроси. Раздаването на пари на майките в Посланието е като димна завеса, зад която скриха пренаписването на Конституцията. Обсъждането на поведението на Водонаева е пускане на „димка“, за да се ангажират мозъците на хората с някаква глупост, докато депутатите най-сетне решат поправките.
Но ако искате да говорим за Водонаева, можем да поговорим и за нея. Още повече, че измененията в Конституцията са хартиени игри, за да се легитимира безкрайната власт на Путин, а продължаването на рода засяга цялата страна – и ще се прилага дори когато Путин вече го няма. Както винаги се случва по време на такъв скандал, да се открие вина в думите на Альона е трудно. Какво не е наред в тях? За раждането на дете, една жена наистина може да получи повече, отколкото като се изгърбва на обичайната си работа. Бременността е 9 месеца, което означава, че може да получи повече от милион годишно. А ако роди близнаци – още повече. И след година може да роди отново, а след няколко години, като си почине  малко след– отново да роди. Москва или Питер – това не е Русия. Има много места, където милион или половин милион рубли са много пари. Където просто няма друг начин да спечелите много. А сега ще можете! И ще има семейства, които, вместо разумно да изхарчат стотиците хиляди, просто ще ги пропият, ошашавени от „богатството“. Малко ли такива истории има? И в многодетни, и в приемни семейства, в които децата живеят като в курници сред празни бутилки, не се ходят на училище, ядат храна за кучета и са облечени с дрипи, докато родителите им пропиват помощите за раждане и детските добавки.
Няма такива истории?
Няма такъв проблем?
Помощите за раждане в семейства, чиито доходи са под прага на жизнения минимум – това не са ли стимули за плодене на бедност?
Как се решава трудния проблем с демографията, като просто раздаваш пари?
Защо докопаха Водонаева, а не някой либерален блогър, който казва същото, е разбираемо? Кому е нужен някакъв си плешив блогър, когато имаш какичка от „Дом-2“ [3], със сочни устни и цици, които преливат от деколтето? На битка срещу нея ще тръгнат същите тези мужици [4], които гледаха снимките й и мастурбираха. Но сега те имат задачата да защитят обществото от обидите на звездата от Instagram. Смешното е, че защитавайки руснаците от думата „скотове“, същият този Володин [5] по този начин приравнява всички ни със скотове. Водонаева говори за конкретни скотове, каквито наистина имаме на склад. А председателят на Думата предлага да защити цялото общество, като разширява обхвата на думата до всичките 146 милиона. А ние трябва да се замислим кой всъщност обижда руския народ. Въпреки че, ние помним, че на Володин му трябва шум само заради шума, за да превърне глупостите в скандал. И да прави съвсем други неща на тихо.
Бележки:
[1]-Хасан Чингизович, филолог, професор във Висшето училище по икономика. Скандалът в социалните мрежи и множеството публикации в медиите са предизвикани от публикацията му във Facebook в края на октомври 2019 г., в която се оплака, че в Русия няма печатни публикации на други езици, освен на руски. „В Москва, със стотиците хиляди украинци и татари, киргизи и узбеки, китайци и германци, „със свещ да търсиш“ е невъзможно да намериш нещо на друг език, освен на жалкия и клозетен руски език, на който говори и пише тази страна“ – пише  Хюсеинов. Според него проблемът е, че Русия е „дива страна“. Веднага е обвинен в охулване на руския език и „русофобия“, а публикацията е изтрита от администрацията на Facebook.
[2]-Альона (Елена) Юриевна – актриса, модел, ТВ водеща, през януари 2020 г. коментира предложените от президента мерки за увеличаване на раждаемостта в страната. Според нея „руснаците, отчаяни от бедността“ или „скотове, на когото винаги липсва бутилка водка“, ще родят няколко деца, за да получат майчинските и да ги пропият.
[3]-руско риалити-шоу, в което участва Водонаева.
[4]-крепостен селянин (рус.).
[5]-Вячеслав Викторович, руски политик, председател на Държавната дума, бивш помощник на президента Путин и бивш генерален секретар на партията „Единна Русия“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар