събота, 18 януари 2020 г.

ТУКА ИМА, ТУКА НЕМА...*

Путин играе на „тука има, тука нема“ на голяма сцена
Владимир Каминер, писател,  Bild (таблоид), 16.01.2020 

Авторът - на малката снимка
 Вълнуващи времена за Русия! В един ден Путин обяви конституционна реформа, прие оставката на цялото си правителство и определи новия премиер.
Но най-интересният детайл е работната група, създадена лично от Владимир Путин, която трябва да подготви конституционната реформа. Тази група, наред с други, включва: писател патриот, състезателка по фигурно пързаляне, жена космонавт, театрален режисьор и сърдечен хирург. Накратко, много изключителна компания, която не притежава компетентност в областта на руското право. посочва авторът на статията.
В действителност конституционната реформа на Путин е игра на „тука има, тука нема“ на голяма сцена. Хората, участващи в нея, не играят никаква роля. Това е игра, в която няма значение къде е топчето. В крайна сметка ръката, която ръководи играта, си е една и съща..
Путин не може просто да се пенсионира. Повече от 20 години малка група бивши съветски офицери от съветската държавната сигурност държаха юздите на властта в Русия."
Това са хора със специфичен светоглед. Те са убедени са, че Русия е обградена от врагове и е пълна с крадци. Те мислят, че ако дадат на хората възможност да вземат решения, страната ще загине.
Те все още преживяват травмата от разпада на Съветския съюз. Те бяха отговорни за гарантирането на сигурността на държавата. И единственият път, когато отидеха зад ъгъла да пушат, страната им изведнъж изчезна, беше предадена и продадена.
Тяхната идеология, подобно на стомана беше закалена в СССР. В света има само врагове и приятели, трета възможност не съществува. Следователно няма да има доброволно предаване на властта. Оставането във властта за цял живот не е съкровено желание на Путин. Той разглежда това не като забавление, а като своя задача.  Путин е роб на страха си от промяна.
Между другото руският народ лежи като демонстрант на земята, лицето е към асфалта, ръцете – зад гърба. Правителството е седнало отгоре и твърди, че хората са доволни.
Руската държавна сигурност навсякъде си вре носа –  в икономиката, изкуството, в печата, във всяка сделка. Затова толкова много руснаци напускат страната. (...) Никой не вярва, че нещо в Русия може да се промени в обозримо бъдеще.
Няма ги дори т. нар. братски държави от съветската епоха. Кремъл си създаде врагове там, където някога имаше приятели. Играе си с огъня на всяка граница, и сеят сред съседите си само ужас и страх.
Всяка промяна се посреща по един и същи начин –  опити със сила да се натика зъбната паста обратно в тубичката. Разбира се, това не работи, но в Кремъл не са научени да действат по друг начин, за него просто нямат квалификация.
(Със съкращения)

*-заглавието е мое, авторът Владимир Викторович (род.1967 г.) е германски писател и колумнист от руски произход, автор на разкази и книги за деца. Има преведени книги на български, най-известната, от които е „Военна музика“ (издателство „Прозорец“, София, 2007).
 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар