неделя, 19 януари 2020 г.

PUBLIC RELATIONS ИЛИ …… НЕЩО КАТО ОБЕЩАНИЯ И НИЩО КАТО РЕАЛИЗАЦИЯ....




2009 г.
М.ЮНИ
„... за 7 минути ще стигат лекарите мотоциклетисти до своите пациенти... Жълтите возила могат да ходят и по адреси за консултация, но тогава болният ще плаща по 22 лева. …… 12 от закупените мотори ще бъдат разпределени във военните болници извън столицата....”
„... специални видеосистеми ще свързват спешните екипи в линейките със сърдечни медици от столичната болница "Света Екатерина". Модерните уреди тръгват на помощ още от днес (02.06. – бел. моя), като първоначално с тях ще се оборудват 10 линейки. Камерите ще докладват на дежурните кардиолози в болницата за пулса, сатурацията и електрокардиограмата на пациента, а те ще вземат спешни решения, ако има риск от сърдечен удар. Така точната диагноза ще може да се постави още в дома на болния или по път за лечебницата и ще се пести ценно време...”. И ако се вярва информацията на вестника за италианския регион Пулия (от където е заимствана идеята – бел. моя) ще намалим смъртността от инфаркти от 38 на 8%.
2020 г.
М.ЯНУАРИ
Кога и къде да бъдат разположени автоматични дефибрилатори в София? Въпросът беше разискван на последното заседание на комисията по здравеопазване на столичния общински съвет. Причината – България и Румъния са единствените европейски държави без такива устройства. А сърдечния арест е най-честата причина за смърт при хората със сърдечно-съдови заболявания в САЩ и Европа „Наша отдавнашна идея – на Дружеството на кардиолозите и на Българския червен кръст е да се направят такива стъпки, при които да бъдат обучени групи от населението – в началото целеви, а след това и всички останали да дават първа помощ и да действат с дефибрилатор. Вече е създадена работна група, която да уточни броя на нужните дефибрилатори, а в какви срокове да бъдат поставени и колко ще струва това на общината. Надеждата е да се привлекат и европейски средства“ – обясни проф. Иво Петров – национален консултант по кардиология.
Послепис:
1.Не съм виждал спешни лекари от ВМА качени на мотоциклети и АТВ-скутери, както и не ми е известно ЦСМП в София да е оборудван с линейките на Генчо Начев. А дали броят на сърдечните инфаркти е снижен до равнището на италианския регион Пулия? Кой да ми каже?
2.Вероятно няма да доживея реализирането на революционната идея за автоматични дефибрилатори, разположени в столицата по стадиони, концертни зали и прочие. Отдавна зная, че съществуват дефибрилатори за неспециалисти, с каквито не са оборудвани даже българските военни линейки, участващи в мисии зад граница. Спомням си също, че през 2009-2010 г. в една национална телевизия спореха за липса на професионални дефибрилатори в част от линейките на Софийския Център за спешна медицина.
3.За дадени и неизпълнени обещания, може да научите от блога ми – https://voenenlekar.blogspot.com/2011/. Приятно четене.


Няма коментари:

Публикуване на коментар