четвъртък, 16 януари 2020 г.

АЗ СЪМ КОНСТИТУЦИЯТА

Кристиан Еш, Der Spiegel, 15.01.2020 г


Владимир Путин се опитва за втори път да се подготви за оставката си. Целта не е лесна: да се откаже от властта, без да губи власт..
Руските служители могат да бъдат определени като шепа железни стружки. Точно както стружките се подравняват с магнит, така и руските апаратчици са подравнени с магнит, наречен „власт“, без да получават инструкции за това. …. Това формира образ на впечатляваща сплотеност – поне докато има само един единствен магнит. Но какво ще стане, ако магнитите станат повече? "
Това е проблем, с който Владимир Путин се бори от десетилетия. След като стана приемник на президента Борис Елцин на 1 януари 2000 г., той консолидира руската държава, организира я и укрепи т. нар. „вертикал на властта“. Последното означаваше концентрация на властта в Кремъл и премахването на конкурентните центрове на власт. Магнитното поле, по което са се строяваха железните стружки, трябваше да бъде само едно. "
Въпреки това, понякога този принцип достигаше своя предел, както например през 2008 г., когато Путин трябваше да напусне Кремъл за четири години, за да се подчини на буквата на конституцията. Днес той има същия проблем, както през 2008 г., тъй като четвъртият му президентски мандат приключва през 2024 г. Но както не можете да влезете в една и съща река два пъти, така и сегашната ситуация е различна от миналата. Путин няма желание отново да се занимава с „дреболиите на икономическата политика" като министър-председател. В края на краищата той отдавна живее в друг свят, занимава се с външна политика. Пък и вече не е млад политик, който може да си вземе почивка за един мандат, като същевременно продължава да държи Кремъл на мушка..
По този начин би било естествено той да измени руската конституция, така че страната да се справи без Путин на върха, и в същото време да гарантира, че самият той ще продължи да има влияние и е в безопасност. Това обяви Путин в сряда.
В действителност Путин не обяви конституционна реформа с ясни цели. Това сбирщина от различни мерки. Наред с други неща, става въпрос за ограничаване на правомощията на регионите и общините, с една дума за по-нататъшно разширяване на вертикала на властта и за максимален контрол.  … Значението на Държавния съвет, декоративен орган, съставен от високопоставени служители и губернатори, трябва да се засили, а неговият статус да бъде закрепен в Конституцията.“
Предположението, че Путин вижда бъдещето си в Държавния съвет, е доста старо – както и предположението, че Съветът за сигурност може да се превърне в новото пристанище за Путин. …
И тук отново се връщаме към 2008 г. Вместо да изготви конституция без Путин начело на държавата, той изготви конституция, предлагаща няколко вратички наведнъж, за да остане на власт. И точно, както през 2008 г. до последния не обяви своя наследник, така и този път вероятно ще чака до самия край. хвалят и могат да преминат към ново позиция в Съвета за сигурност с абсолютно неясни правомощия.
Засега още не изключено приемник отново да стане Медведев – непопулярният премиер подаде оставка веднага след изказването на Путин, след което неочаквано получи похвала от него и премине на нова позиция с абсолютно неясни правомощия в Съвета за сигурност.
Това е особено объркващо за всички онези държавни служители, които трябва правилно да разчитат и изпълняват сигналите отгоре, подреждайки се като железни стружки. …
За да предотврати размириците, Кремъл избра обичайния подход: максимална завоалираност. Обществото, руското общество няма да има и най-малко влияние върху пренаписването на Конституцията. На руснаците ще им бъде разрешено да я одобрят на референдум с предизвестен резултат.
Единственото, което със сигурност знаят е, че времето за „транзит на властта“ [1], както се нарича този процес в Русия, е започнало.
Бележки:
[1]-в политическата наука терминът се използва за означаване на процеса на преход от авторитарна към демократична политическа система, но в Русия с него се означава съвсем друг процес – как да се откажа от властта без да губя власт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар