неделя, 5 януари 2020 г.

ТИПИЧЕН ПРИМЕР ЗА ВОЙНАТА НА БЪДЕЩЕТО

Провеждането на високоточни операции за „индивидуално поразяване“ изисква създаването на ново, специално оръжие.
От блога на  Игор Ейдман, 04.01.2020

Вместо послепис: Звучи твърде, ама твърде много наивно. Не, че не е възможно създаването на оръжие за индивидуално поразяване. Но това едва ли ще реши проблемите на войната, съпътствала цялата човешка история. Или ще предотврати появата на диктатори….. Казано е: „Злото няма да бъде унищожено със зло, а огънят – загасен със огън!“
Унищожаването на иранския генерал и международен престъпник Касем Сюлеймани е типичен пример за войната на бъдещето, за която писах преди няколко години. Мисля, че в дългосрочен план можем да очакваме технологично усъвършенствани операции срещу много високопоставени престъпници, включително срещу добре познати бандити, начело на някои държави.
От моята някогашна публикация:
През целия 20 век човечеството, в търсенето на най-ефективните методи за самоунищожение развиваше оръжията за масово поразяване (ОМП). Сега задачата е друга – необходими са оръжия за индивидуално поразяване (OИП), предназначени за целенасочено унищожаване на конкретни международни престъпници. Това се дължи на политически и социално-психологически промени в обществото. По-рано войната беше естествено състояние на всички държави, намиращи се в перманентна борба за нови територии. Резултатът от нея се определяше от сблъсъка на армиите на враждуващите страни. При тези обстоятелства оръжието трябваше възможно най-ефективно да унищожи войските на противника и да дезорганизира техния тил. Така се появиха ОМП, предназначени да решат този проблем.
През 21 век, когато развитите страни нямат стимули за териториална експанзия, техните въоръжени сили ще изпълняват предимно полицейски функции. Основната задачи ще бъде защитата от международни престъпници, завзели властта в някои държави, от типа на КНДР или Сирия, или създали големи квазидържавни терористични групи, като ИДИЛ. Населението на тези страни практически е заложник на терористите, намиращи се на власт. Срещу него не е необходимо да се воюва, просто властта трябва да бъде освободена от присъствието му. Не са опасни държавите, а техните диктатори. Без Хитлер нямаше да има холокост, а без Сталин – терорът на 37-ата година.
Мога да предположа, че в бъдеще ще бъде създадено (или може би вече се създава) ултра свръхточно оръжие, което ще позволи целенасочено унищожаване на управляващи престъпници. Ако е възможно систематично да се унищожи върхушката на ИДИЛ, тази квази-държава, останала без лидери, ще се разпадне, а нейната „армия“ ще се разбяга. Ако Южна Корея може да премахне управляващата банда в Северна Корея и нейния лидер, страната ще бъде освободена и обединена отново. Няма да давам примери, по-близки до руския читател.
Стойността на човешкия живот в съвременния цивилизован свят е толкова голяма, че развитите държави не са готови да рискуват живота на своите войници и чуждите цивилни граждани. По тази причина досега дори чудовище като ИДИЛ не е беше унищожено с военни средства. Тази ситуация, най-вероятно, ще доведе до създаването на нови видове оръжия, предназначени не за война, а за международни полицейски операции срещу конкретни глобални мегапрестъпници. Подобна тактика вече се използва от Израел и САЩ, проследявайки и унищожавайки лидерите на терористите с ракети. Но такива операции все още се основават на традиционната военна техника и следователно не са достатъчно ефективни и точни. В бъдеще прилагането им ще изисква създаването на специално „индивидуално оръжие за унищожаване“.
Вероятно неговата разработка вече е в ход. Ще се опитам да предложа как може да се развие ситуацията. Най-обещаващата платформа за създаване на такива оръжия са нанотехнологиите, чието използване във военното дело активно се развива. В бъдеще всяка стъпка на престъпни лидери, като тези на ИДИЛ, може да бъде проследена с помощта на дронове и шпионски спътници. Тогава тези престъпници ще бъдат точно унищожени по предварително съставен списък. Може да се наложи създаването на специален международен съд, който да издава такива присъди. И тогава, неусетно, нанодрон с размери муха ще излети отнякъде и ще освободи света от лидера на терористите или престъпния диктатор. И никаква противоракетна отбрана от подобни оръжия не би могла да го защити.
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар