понеделник, 13 януари 2020 г.

ПО КАКВО КРЕМЪЛ СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ ОСТАНАЛИЯ СВЯТ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ИРАН

Ръководствата на другите страни се различават от ръководството на СССР и Руската федерация по отношението им към хората
Андрей Иларионов, 12.01.2020 г.


Иран призна, че случайно е свалил украински Boeing. Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф заяви, че причината за трагедията е „човешка грешка“. Това се посочва в изявление на Генералния щаб на иранските въоръжени сили, разпространено в събота от ISNA. В него се казва: „Поради неволна човешка грешка самолетът беше свален случайно, което, за съжаление, доведе до смъртта на сънародници и чужди граждани“. Иранският президент Хасан Рухани написа в Twitter, че Иран дълбоко съжалява за катастрофалната грешка. Той обеща да привлече към отговорност виновните за унищожаването на украинския самолет. Зариф изказа съболезнования и извинения на иранския народ, както и на семействата на жертвите на трагедията.
Президентът на САЩ Роналд Рейгън призна за отговорността на САЩ за свалянето на иранския лайнер А300 ракетен крайцер „Вансен“ (Vincennes) на 3 юли 1988 г. и се извини на роднините на жертвите два дни след катастрофата на 5 юли. Осем дни по-късно, на 11 юли 1988 г., от името на правителството на САЩ, Рейгън предложи обезщетение на семействата на жертвите.
Президентът на Иран Хасан Рухани призна отговорността на Иран за свалянето на украински самолет и загиналите и се извини на семействата на загиналите на третия ден след бедствието, 11 януари 2020 г.
По това - отношението към хората и наличието на чувство за отговорност - лидерите на другите страни по света (включително Иран) се различават от лидерите на бившия СССР и настоящата Русия.
На 1 септември 1983 г. ръководството на СССР в лицето на Ю. Андропов и К. Черненко не призна отговорността за свалянето на Boeing 747 на корейските авиолинии (полет KAL007) летящ от Ню Йорк за Сеул, на майор Г. Осипович, пилотиращ изтребител Су-15. Едва след повече от 7 години след катастрофата – през декември 1990 г., президентът на СССР М. Горбачов се извини на президента на Република Корея по време на официалното му посещение в Москва, по време на което беше обсъден въпросът за отпускане на заем от Южна Корея за Съветския съюз. Няма съобщения за изплатени съветски обезщетения на близките на жертвите.
За унищоженият от подполковник Ш. Бидзинашвили и капитан М. Бабушкин, пилотиращи двойка бомбардировачи ДБ-3 пътнически Юнкерс-52 на финландската авиокомпания „Аеро“, изпълняващ полет 1631 от Талин за Хелзинки, на 14 юни 1940 г. не се е извинил никой в  последните 80 години – нито ръководството на СССР ( И. Сталин, Н. Хрушчов, Л. Брежнев, Ю. Андропов, К. Черненко, М. Горбачов), нито лидерите на Русия (Б. Елцин, В. Путин, Д. Медведев), а обезщетения на семействата на загиналите не са предлагани.
Руското ръководство в лицето на В. Путин не призна отговорността и не се извини за свалянето на Boeing 777 на малоазийските авиолинии, изпълняващ полет MH17 от Амстердам за Куала Лумпур на 17 юли 2014 г. с  ракета Бук-M1 на 53-та бригада на ПВО в Курск. Не бяха предложени обезщетения  на семействата на загиналите.
Бившите съветски и настоящите кремълски ръководители се различават от лидерите на другите страни от съвременния свят, включително и от Иран по отношението към хората, по склонността им да мамят и да лъжат и по баналното им малодушие.
От коментарите под публикацията:

.....За това, че не унищожи бавно движещия се спортен едноместен самолет „Чесна“ управляван от Руст*, главнокомандващия силите на ПВО на СССР, главен маршал на авиацията на СССР, два пъти герой на Съветския съюз и един от най-добрите съветски летци-изтребители от войната 1941-1945 г. Александър Иванович Колдунов беше уволнен от служба. ...

*- 19-гoдишният пилoт oт Зaпaднa Гeрмaния Мaтиac Руcт бeзпрeпятcтвeнo нaвлизa c мaлък caмoлeт „Чecнa“ във въздушнo прocтрaнcтвo нa CCCР и кaцa нa Чeрвeния плoщaд в Мocквa (на снимката). 



Няма коментари:

Публикуване на коментар