неделя, 31 януари 2021 г.

РЕФЕРЕНДУМ, ПРОДЪЛЖЕНИЕ: НАВАЛНИ СРЕЩУ ПУТИН

 Игор Чубайс, 31.01.2021 г.

10 въпроса, които стоят на дневен ред

В навечерието на митинга на 31 януари властите и официалните медии ни заплашиха със забрани и насилие.  Освен това от Кремъл не са дали никакви обяснения и рационални аргументи нито за отравянето на Навални, нито за двореца на Путин. Шегата за Ротенберг (Алексей Ротенберг, бизнесмен, близък до Путин, който твърди, че е собственик на двореца в Геленджик – бел. моя) не се брои, както се казва – „Дълго се смях“. С една дума, не бяха дадени никакви разумни или неразумни, НИКАКВИ аргументи за забраната на мирния поход. Гражданите отново ще се противопоставят на корупцията и беззаконието, а правителството – на борците срещу корупцията и беззаконието.

В тази ситуация бих искал да задам въпроси на Ал. Навални и Вл. Путин. Но тъй като единият все още е изолиран в затвора, а другият по правило е в самоизолация и никога не отговаря на истинските въпроси на гражданите, въпросите ми са отправени към нас самите. Какво мислим ние:

А. Означава ли гробното мълчание на „властта с надянати щикове“, че е изпаднала в идеологически фалит и несъстоятелност – „да“ или „не“?

Б. Никой не излиза на улицата, за да изрази подкрепа за режима, всеки, който излезе, е против него. Съгласни ли сте с това, че както в годините на сталинския терор, Кремъл обяви народа за враг на народа?

В. По улиците на градовете сред силите за сигурност имаше армейски формирования (с противогази) и екипировка на Въоръжените сили на РФ. Съгласни ли сте, че използването на въоръжени сили срещу собствения народ в мирно време е грубо нарушава законите на Руската федерация и че това е недопустимо? Смятате ли, че е необходимо да изправите пред съда лицето, което е поръчало това нарушение? Мислите ли, че случилото се доказва, че екстремисти са властите, а не хората.

Г. Признавате ли, че руските граждани имат право да се разхождат по улиците свободно, мирно и без оръжие? Смятате ли, че действията на Кремъл отприщват нова гражданска война без обявяване? Кой ни лиши от правата ни и каква отговорност ще понесе за това?

Д. Готов ли е Кремъл да обяви колко струва екипировката на един „силовак“ от войските Националната гвардия (създадени на основата на вътрешни войски на МВР на Русия през 2016 г. – бел. моя) и колко струват военните действия, проведени в цялата страна на 23 и 31 януари? Ако изразходваните средства бяха пренасочени за лечение на руски деца, страдащи от редки заболявания, би ли било възможно да ги спасим всички или само някои от тях?

Е. Как се чувства президентът, когато хората в цялата страна изразяват недоверието си, а лозунгът „Свобода на Навални“ се превърна в синоним на лозунга „Путин, махай се“.

Ж. Вижда се, че нашият народа няма да мълчи,  и че ще продължи и в бъдеще да настоява за радикални, мирни политически реформи. Готов ли е Путин да оттегли членът от Конституцията, който „нулира“ мандатите властта му и да подаде оставка?

З. Колко според вас ще продължи съществуващата политическа система, която потиска и ограбва собствения си народ и дискредитира Русия пред целия свят? Кога ще настъпи промяната?

И. Готов ли е Ал. Навални да потвърди и гарантира правата на гражданите да се противопоставят на действията на властта, ако самият той стане президент на Русия?

К. Смятате ли, че сред неотложните мерки за възстановяване на спокойствието и стабилността в страната трябва да бъде разпускането на т.нар. Руска гвардия и ОМОН (отряд на милицията със специално предназначение – бел.моя), които без причина арестуваха и биха нашите граждани – деца и жени.

Послепис: Огромна благодарност на всички независими журналисти, особено на нашите скъпи „чуждестранни агенти“ и на всички опозиционни YouTube канали, които въпреки препятствията и заплахите, успяха да представят достойна и обективна информация за ставащото.

И още нещо. Въпрос към лидерите на демократичните държави в Европа и Америка, към президента Д. Байдън, към международните съдилища, към международните правозащитни организации и към чуждестранните защитници на правата на човека – готови ли сте да подкрепите опозиционното, гражданското, демократичното движение в Русия ?

Няма коментари:

Публикуване на коментар