понеделник, 1 февруари 2021 г.

ЗАЩО ИЗКЛЮЧИХА КАМЕРИТЕ

 http://classic.newsru.com/russia/01feb2021/rucctv.html

01.02.2021 г.


„Обществото за защита на Интернет” (ОЗИ) –  организация с нестопанска цел, която прокламира защита на Интернет в Русия от „цензура, прекомерно регулиране и административен произвол“, е установила, че на 31 януари по време на неразрешени митинги в подкрепа на Алексей Навални, камерите за видеонаблюдение в големите градове са били деактивирани.

Ще припомним, че на 31 януари бяха проведени протестни акции в десетки руски градове. Според изчисленията на „ОВД-Инфо” (руски неправителствен медиен проект за човешки права за борба с политическото преследване – бел.моя), над 5600 участници са били задържани след митингите (данни към 16:51 на 1 февруари).

Според ОЗИ в деня на протестите няколко провайдъри са съобщили, че са получили нареждане от полицията да забранят достъпа до тези камери….

Проверката на ОЗИ показва, че в поне пет града, в които изображението от камерите е публично, възможността за запознаване с него е невъзможна.

Например в Уфа не са работили камерите, разположени по маршрута на протестната акция – от Аграрния институт до Белия дом. В Липецк сайтът с камери просто не е работил на 31 януари, а в Астрахан и Бийск пропада картината от камерите, разположени близо до мястото на протеста. В Симферопол е изключена камерата на проспект Киров показваща картина от централния площад.

 „Все още не мога да разбера защо ги изключиха. Може би са си мислили, че някой в страните от НАТО седи, гледа картината от камерите и координира протестите. Не изключвам подобно ниво на параноя”, – коментира Михаил Климарев, изпълнителен директор на OЗИ ...

„Единственото разумно предположение“, според експерта, е „да се прикрият възможните нарушения от страна на OMOН и Националната гвардия“.

Струва си да си припомни, че обществените камери трябва да записват престъпления по улиците на града (пътнотранспортни произшествия, убийства и т.н.) и да гарантират безопасността на гражданите.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар