четвъртък, 28 януари 2021 г.

 

„Историческата правда и митовете в системата на общественото управление”

Владимир Матвеев, д.т.н., доктор по философия, к. ик. н.


Докладът е представен на уебинар за директори и зам.-директори на училища от Ленинградска област, проведен на 21.01.2021 г. на тема:  „Уроците на паметта за жертвите от Холокоста и войниците от Червената армия освободили Аушвиц (на полски Освиенцим бел.моя )“.

Вместо послепис: Оставям на читателя сам да прецени публикувания текст. Докато го превеждах в главата ми се въртеше един-единствен въпрос: „Защо в 21 век се възраждат теории, които смятахме, че отдавна са погребани  в 20-то столетие и ще се оправдаят ли страховете на Ясен Бояджиев („Сега“, електронно издание, 23.01.2021) посветени на криворазбраната политическа коректност в САЩ и ЕС и допълнени от моя милост с последствията ат инфопандемията COVID-19 ?

„Моля ви да се отнасяте с разбиране към представената информация, – казва докладчикът на 6-минутната презентация –  защото всяка лъжа е опасна и вредна, а обществената и държавната, включително в системата на задължителното образование, е многократно по-опасна и вредна“.

„Шикългрубер е от смесен брак“ [1]

Според Матвеев Холокостът е „религиозно понятие, определено явление, реализирано, наред с другите неща, и чрез ритуали“. „Това е записано в свещеното писание на юдеите Тора“, твърди докладчикът. Според версията му Холокостът е ритуалът за наказване на съплеменници, които нарушават един или друг религиозен закон.

„Ако говорим за жертвите на Холокоста, то в терминологията на юдаизма те не са нищо повече от престъпници“, казва докладчикът.

След това последваха още по-интересни неща. Матвеев обявява лидерите на Третия райх за „лица от смесени бракове“ (в презентацията Адолф Хитлер е записан като „Шикългрубер“), които през 1938 г. сключват споразумение със Световната ционистка организация.

След това докторът по философия премина към главното: „А сега за митът за изтребването на 6 милиона евреи по време на Втората световна война ... Ако обобщим данните от демографското проучване във всички европейски държави по това време, преди Втората световна война в Европа живеят малко над 5 милиона евреи. А става дума за 6 милиона унищожени. Всъщност числата не съвпадат. "

„В Германия не са открити такива пещи“

Веднага привлича внимание позоваването на Матвеев на данните за общоевропейско „демографско проучване“. В същото време той твърди, че „няма архивни данни“, които да показват гибелта на 6 милиона души в Европа.

Но тук ораторът решава да премине към техническата страна на въпроса: „Когато Червената армия овладява концентрационните лагери, наистина на тяхна територия бяха открити пещи за изгаряне ... За изгаряне на трупове са необходими пещи с принудително нагнетяване на кислород. В Германия не са открити такива пещи. Следователно това е поредният, за съжаление, мит. Не бяха открити газови камери за унищожаване на хора ... Този газ е използван за дезинфекция ... Не е възможно да преминат шест милиона жертви през всички концентрационни лагери. Следователно тази цифра - шест милиона - не е нищо повече от измислица.“

В действителност използването на газ „Циклон Б“ за масово унищожаване на хора е факт, доказан по време на Нюрнбергския процес и признат от самите германци. Първите жертви на „Циклон Б“ през есента на 1941 г. са 600 съветски военнопленници и 250 поляци, отровени в мазето на блок 11 на концентрационния лагер „Освиенцим“.

Докладчикът срещу фактите

В Съветския съюз терминът „Холокост“ наистина практически не се е използвал и това има своята логика. По време на войната страната загуби 27 милиона души и повечето от тях бяха цивилни, съзнателно унищожени от нацистите.

От гледна точка на идеологията на интернационализма би било странно да се отделя унищожаването на евреите от Третия райх от трагедията на съветските граждани, от застреляните в Бабий Яр, от изгорените беларуси  в Хатин, от починалите от глад на руснаците в Ленинград и от убитите при бомбардировките на Сталинград. В същото време престъпленията на нацизма в самия СССР никога не са били отричани и освен това военните престъпници в Съветския съюз са преследвани много по-дълго и наказвани много по-строго, отколкото на Запад.

Но Матвеев прокарва своята линия: „Ние, като представители на образователния сектор, трябва да кажем истината на масите ... Холокост в този обем – 6 милиона е нямало. Надявам се на вашия интелект, разбиране и мисля, че всеки ще може да предаде тази идея на учениците в достъпна форма ”.

...

Кой е всъщност Владимир Матвеев?

Според данни от открити източници, Владимир Матвеев е професор в Руската академия на народното стопанство и държавната служба при президента на Руската федерация и в Санкт Петербургския държавен икономически университет, Петровската академия на науките и изкуствата, Академията по геополитически проблеми, Метрологичната академия и почетен работник на висшето професионално образование.

Твърди се, че Матвеев е пенсиониран полковник с 27-годишна служба във въоръжените сили. Впечатлява опитът му в педагогическата дейност – повече от 30 години, от които 14 години е бил декан на факултет и ръководител на катедра.

...

Според информацията, публикувана на уебсайта на Санкт Петербургския държавен икономически университет, Матвеев е автор на над 300 научни статии, включително 17 монографии и 15 учебни помагала.

...

„Това не е позиция на висшето училище“

Официалният Telegram-канал на Ленинградска област изложи следната позиция на властите относно случилото се по време на уебинара: „По време на дискусията участниците в уебинара изразиха несъгласие с мнението на професора. Като кани лектори и ръководи образователни събития, Ленинградският институт за развитие на образованието не използва практиката на предварителна цензура на речите, разчитайки на образованието, квалификацията и педагогическия опит на ораторите. "

...

В университета, където преподава Матвеев, се проверява фактът за случилото се. Ректорът на Държавния икономически университет в Санкт Петербург Игор Максимцев в ефира на радиостанцията „Говори Москва“ казва: „Етичната комисия на нашия университет ще събере всички материали. Във всеки случай това не отговаря на позицията на университета, мнението му като цяло противоречи на много неща, особено днес, в Деня на пълното вдигане на блокадата на Санкт Петербург, това също е обидно за мен. Затова моите колеги ще разгледат всички бележки, след което ще вземем решение, когато имаме пълна картина на случилото се ... Това е неговата лична позиция, и по никакъв начин тя не съответства на позицията на университета, или като цяло на всички онези човешки ценности, които поставяме на преден план. Ако това е така, тогава бих се застъпил за най-строго наказание, включително до напускането му на университета, защото това изкривяване на много исторически факти е недопустимо за учител или друг човек. "

...

„Изявленията на доцента от Руската академия на народното стопанство и държавната служба при президента на Руската федерация В. В. Матвеев относно Холокоста могат да бъдат оценени в рамките на чл. 354, ал.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация.“

Леонид Терушкин, директор на архива и музея на научно-образователната фондация „Холокост“, в интервю за РЕН-TV отбелязва: „Обичайните евтини и изтъркани тези за отричане на Холокоста. Много евтина, мръсна и грозна провокация.“

….

Известният руски историк Александър Дюков написа на страницата си във Facebook: „Изявленията на доцент  В. В. Матвеев относно Холокоста могат да бъдат оценени в рамките на чл. 354, ал.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация и ще се опитам да гарантирам, че те ще получат тази оценка. Обещавам ви това като член на Комисията за наблюдение и разрешаване на конфликтни ситуации в сферата на междуетническите отношения към Съвета за междуетнически отношения към президента на Руската федерация.“

Основателят на проекта „Дисернет“ [2] Андрей Заякин казва: „Това е фалшив професор. На уебсайта на Държавния икономически университет в Санкт Петербург за него се казва: „Академични степени: доктор на техническите науки, кандидат на икономическите науки (равнозначно на Ph.D бел.моя), доктор по философия (вж. предходната бележса) “. В Националната библиотека на Русия няма автореферат. (Човек на име „Владимир Владимирович Матвеев" с докторска степен по икономика и доктор по икономика, който може да се открие в библиотеката, е нашият стар познайник В. В. Матвеев-орловски [3], а не В. В. Матвеев-питерски бел.изд). Затова предлагаме професор Матвеев-питерски доброволно да признае в кой подлез е получил дипломите си по икономика и доктор на техническите науки.

...

 „Това е чист нацизъм, без примеси"

Историкът Игор Петров се впуска в по-задълбочено проучване на ранни творби на Матвеев и открива, че случилото се на уебинара не е изолиран инцидент. На страницата си в социалната мрежа Петров пише: „Потърсих информация в Google за „знаменития  доктор на науките В. В. Матвеев“ и бездната веднага се отвори. По-долу са няколко скрийншота от статията му „Систематичен подход към оценката на причините и значението на Великата отечествена война 1941-1945 г.“, изпълнени с лудост и антисемитизъм в конкурентни пропорции (в статията има и по-стряскащи откъси, но предположих, че цензурата на Facebook може да го забрани) Това е чист нацизъм, без примеси, публикуван в Русия преди пет години под егидата на Информационно-издателския образователен и научен център „Стратегия на бъдещето“, който освен всичко друго провежда международни научни и практически конференции „Фундаментални и приложни изследвания в съвременният свят", който не е предизвикал реакция и до днес. Изненадващо, но отъждествяването на ролята на СССР и Германия във войната изглежда по-опасно за руския елит, отколкото откритата пропаганда на нацизма в официално регистрирано „научно списание“.

И отново трябва да зададем въпроса, който вече предизвиква скомина [4]: „Извинете, но той оправдава вините им?" Години наред учителят, накичен с всички правомощия, е излагал своите възгледи пред студентите и очевидно е щял да продължи да го прави, ако случайно не се беше появил публично. А колко още такива „прекрасни“ преподаватели са се установили в руските университети?

Бележки (Николай Колев):

[1] – под „смесен брак“ тук и по-нататък се има предвид схващането на Матвеев, че във вените на визираните лица от Третия райх тече и еврейска кръв.

[2] – доброволно онлайн общност от експерти, изследователи и репортери, занимаваща се с разкриването на измамници, фалшификатори и лъжци в науката.

[3] – става дума за директора на Орловския клон на Федералната държавна образователна бюджетна институция за висше образование „Финансов университет при правителството на Руската федерация“

[4] – или още „зазъбица“ е неприятното усещане за изтръпване на зъбите от острия, най-вече кисел вкус на нещо или дори при вида или мисълта за нещо стипчиво на вкус, съпроводено със силно слюноотделяне и продължителна завишена чувствителност към всякакви вкусови възприятия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар