сряда, 13 януари 2021 г.

ЕКСПЕРТИТЕ НА СЗО В УХАН СА ПОД ЗАСИЛЕНО НАБЛЮДЕНИЕ

 

Лоранс Дефрану, Liberation, 12.01.2021 г.

Вдясно - авторката на статията

Вместо послепис: Не е нужно да си експерт, за да разбереш, че вината за пандемията от COVID-19 е само и единствено китайската вирусологична лаборатория в Ухан и последвалите действия на местното и централно ръководство на ККП (не коментирам дали това е умишлено или е случайност, за да не бъда обвинен в конспирология). Това първо. И второ, нещо което вече съм казвал – експертите ще видят (ще се срещнат) в Ухан само това, което председателят Си е разпоредил. И нищо повече.Указанията на говорителя на китайското МВнР са недвусмислени! А лидерите на САЩ, Русия и ЕС ще си траят, все пак КНР е велика ядрена държава, а от край време е известен и принципа, че интереса (икономическия) клати феса"!

Ако някой има друго мнение, нека го каже публично.

„(...) Те са десет. Десет експерти по вирусология, обществено здравеопазване, зоология, епидемиология от Германия, Австралия, Дания, САЩ, Япония, Великобритания, Холандия, Катар, Русия и Виетнам. Точно една година след първата официална смърт от Covid-19 Пекин най-накрая даде разрешение на екип от учени, назначени от Световната здравна организация (СЗО), да пътуват до Ухан, за да разследват произхода на коронавируса“, пише журналистката от „Liberation“ Лоранс Дефрану.

„Миналият четвъртък, след месеци на преговори, някои от учените бяха на път, когато Китай обяви, че ще им бъдат отказани всички визи под предлог, че „проследяването на вируса е много трудна задача.“ След широко разпространени протести, по-специално от страната на ръководителя на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, който все още е много примирително настроен към Пекин, този уикенд препятствията бяха премахнати бяха премахнати, а китайските власти заявиха, че има „неразбиране" –  се отбелязва в статията.

 „(...) Експертите ще бъдат придружавани от китайски учени и официални лица при всички пътувания. Според поверителните документи, получени от The New York Times през ноември, СЗО се съгласи, че ключови части от разследването (първите пациенти и ролята на пазара на морски дарове) ще се изпълняват от китайците На чуждестранните експерти ще бъде разрешено само да „изучават“ и „допълват“ резултатите на своите китайски колеги, но не и да извършват повторни изследвания“, –  обяснява Дефрану.

"Въпреки факта, че пандемията вече е отнела близо 2 милиона човешки живота в световен мащаб, за учените е много важно да разберат нейния източник. Прилепът почти сигурно е естественият гостоприемник на Sars-Cov-2. Но как коронавирусът е бил предаден на хората, все още не е ясно. Пазарът за морски дарове във Ухан, считани за епицентър на пандемията, отдавна беше затворен и дезинфекциран на 31 декември 2019 г. Но сега учените го смятат за едно от първите известни огнища на предаване на вируса от човек на човек и вече не е мястото на първото предаване от животни на хора", – пише журналистката ...

 „Експертите възнамеряват да проучат две основни версии за произхода на пандемията. Първа, това е хипотезата за случайно изтичане на коронавирус от вирусологична лаборатория в Ухан. Проверката на дневниците на изследванията и сравнението на последователността на вирусите, изследвани в лабораторията, и вирусите в обращение могат да опровергаят или потвърдят съмненията.

Изследователите могат да работят и върху малко известна информация за предаването на вируса на хората по време на интензивното развъждане по-специално енотовидни кучета (разновидност на миещите се мечки) и норки“, – се казва по-нататък в статията.

 „(...) Но най-голямата пречка за разследването е политическата. След катастрофалното управление през първите седмици след откриването на нова белодробна инфекция (наложено мълчание на лекарите, организиране на банкет за 40 хиляди семейства в Ухан, натиск върху СЗО да подцени тежестта на епидемията и т.н.), китайските власти досега са успели да попречат на международни експерти да влязат в Ухан. (...) Наложително е китайската комунистическа партия да се придържа към такъв дневен ред, което да изчисти образа й от всякакви грешки, което да й позволи да възвеличава превъзходството на авторитарния китайски модел и да рекламира своите ваксини", – коментира Дефрану.

„В продължение на месеци официалната пропаганда твърдеше, че американските спортисти са внесли вируса през октомври 2019 г. а за всеки нов случай на Covid в Китай обикновено се обвинява внесена замразена храна, въпреки че това е малко вероятно“, посочва Лоранс Дефрану.

„(...) И така, на пресконференцията си в понеделник говорителят на външното министерство Джао Лидзян изложи пред експертите линията, която трябва да следват според партията: „ [...] най-голям брой случаи са открити в началото на епидемията и СЗО ще трябва да проведе подобни разследвания в други страни и региони.“

Няма коментари:

Публикуване на коментар