сряда, 20 януари 2021 г.

ПУТИН ЗНАЕ, ЧЕ НАВАЛНИ МОЖЕ ДА СВАЛИ РЕЖИМА МУ

 

Жана Немцова, Bild, 19.01.2021 г.

Авторката, родена 1984 г., е дъщеря на Борис Немцов. Завършила е Московския държавен университет за международни отношения (икономика) и Московската държавна юридическа академия. Владее английски, италиански и немски. След убийството на баща й, емигрира от Русия (2015 г.). 

„Историята на Алексей Навални напомня за измислен сюжет на филма, но  е реалена –  на 17 януари, пет месеца след опита да го отровят с нервно-паралитичната отрова „Новичок,“ той се качи на самолет от Берлин за Москва. Беше му ясно, че при пристигането ще бъде арестуван и Кремъл вероятно ще го затвори за години. Сега той е руски политически затворник номер едно“, – пише Жана Немцова на страниците на германския вестник Bild.

 „Процесът“ срещу Навални няма нищо общо със законите. Най-голямата промяна, която наблюдаваме в момента, е, че Кремъл вече дори не се преструва, че се съобразява с каквито и да било закони или процедури“, – посочва Немцова.

„Путин вече не се страхува от западните санкции, критични коментари и заплахите от европейски и американски политици за по-нататъшна изолация. За него залогът е твърде голям – той знае, че Навални може да свали режима му.“

 „След отравянето, аудиторията на Навални нарасна значително – отчасти благодарение на държавната пропаганда, която многократно споменава името му в опит да го изобрази като предател на родината си, избягал в Германия за по-добър живот“.

„Като цяло наистина няма значение кой какво е казал, но е факт, че днес всеки в Русия знае името му. Това е повратна точка. И сега най-важното е да се разработи програма, която да обедини милиони хора“, – се казва в статията.

 „От разговори с мои приятели, които не следят политиката отблизо, виждам, че докато Русия все още не е в революционна ситуация. (...) Но руснаците са уморени от Путин и неговата власт. Големият въпрос е може ли да се преодолее преобладаващата апатия и да се убедят хората да поемат риска заради това, което Навални нарича „красивата Русия на бъдещето“, – пише Немцова (този въпрос стои и пред българите, но аз съм скептичен, че нашенската апатия може да бъде преодоляна – бел. моя)!.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар