събота, 16 януари 2021 г.

СВОБОДАТА НЕ СЕ ГРАДИ ВЪРХУ ЛЪЖИ

 

Свобода и равенство – или за всички или за никого. 

От блога на Александра Гармажапова, 15.01.2021 г.

Авторката

„Думата„ хумор “е измислена от расисти“, каза наскоро един коментатор.

Певицата Лана Дел Рей (сценичното име на Елизабет Уулридж Грант, американска певица, текстописец и модел  - бел.моя) беше обвинена в расизъм, защото като обложка на новия си албум използва снимка с най-добрите си приятели, сред които няма чернокожа.

А преди време социалните мрежи избухнаха поради факта, че азиатка е изиграла ролята на змията на лорд Валдемор – Нагайн (лордът е литературен герой на английската писателка Джоан Роулинг от нейните книги за Хари Потър, а Нагайн в миналото е момиче, което заради проклятие се превръща в змия и стана отдаден приятел на лорда – бел. моя). „Белите хора така и не разбраха какво са сторили, като са направили азиатката домашен любимец на мъж", писаха разярени фанатици.

Тези истории нагледно демонстрират как всяка идея, която общо взето може и да е правилна (без расизма) може да бъде доведена до абсурд.

Много от моите познати са изненадани защо десните политици са популярни днес в свят, в който е победила политическата коректност. Впечатлява, че най-изненадани са изненадани (според exit poll – бел.авт.) са политици, които декларират политическа коректност, а в своята съвкупност са тръмписти.

Защото хората са принудени да лъжат? Става така, че важни ценности, които уж се основават на доброто, са изградени върху тотални лъжи и принуда.

В ерата на наложената политическа коректност не можеш да кажеш, че не би искал детето ти да е гей (да допуснем, че някой мисли така – бел.авт.), не можеш да кажеш, че не ти харесват дебелите момчета/момичета, не можеш да кажеш, че не искаш да гледаш тъмнокожа русалка, а преди да се пошегуваш, трябва да помислиш  много, много пъти. И прочие.

Това свобода ли е? Или може би свободата е да се уважаваме взаимно? Да допуснем, че обичам, когато в историческите филми героите изглеждат така както прототипите, които играят. Едновременно с това не съм против филми, при които режисьорът вижда героите по различен начин защо не? Който се интересува ще гледа филма, а който не го харесва – ще подмине киносалона. Но човек трябва да има правото да каже, че подобна режисьорска  концепция не му е близка, без риск да бъде обвинен в расизъм, мизантропия и т.н.

Наскоро фенове на „Сам вкъщи - 2“ помолиха създателите на филма да премахнат от него Доналд Тръмп. И с помощта на компютърна програма го премахнаха. Представям си, ако беше премахнат черен политик –  фенове веднага щяха да бъдат обвинени в расизъм.

Аз съм против расизма, ксенофобията, шовинизма, против всякакви (!) групи, включително бели. Против групите, които са срещу колониалната политика, срещу робство, но клеймят с медийно мачете исторически личности, което не ми се вижда  comme il faut.

Живеейки в Санкт Петербург, съм се сблъсквала с расизъм, за който съм писала многократно. И имах фалшивото впечатление, че само руснаците се отнасят така с неруснаците. Навлизайки обаче в дневния ред на Кавказ, видях как кавказците хейтят руснаците.

Сега на онези, които са на гребена на „новия правилен дневен ред“, им се струва, че опонентите им са млъкнали, защото са разбрали, че са загубили. Предполагам обаче, че това е само затишие преди буря, защото всяко насилие, включително моралното, ражда ответно насилие.

В края на краищата, свободата е или за всички, или за никого. Равенството е или за всички, или за никого

Няма такова нещо като „малко бременна“.

Уважавайте се взаимно.

Свобода на словото (разбира се без подбуждане към насилие –бел.авт.).

Хората имат право да бъдат различни (консерватори, либерали, хомосексуалисти, дебели и т.н.– бел.авт.).

Хората имат право да не мислят като теб.

Няма коментари:

Публикуване на коментар