петък, 29 януари 2021 г.

ОЩЕ ВЕДНЪЖ ЗА СТАЛИН И ХИТЛЕР ИЛИ ПРОТИВ НАРУШАВАНЕТО НА КОНСТИТУЦИЯТА НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ

 Това не са учени, а производители на митове..

Игор Чубайс, 29.01.2021

Авторът е руски философ и социолог, доктор на философските науки. Автор на много научни и публицистични трудове. Инициатор за въвеждането на предмета „Русистика“ (наука за руското езикознание, литературознание и културология) в руската образователна система. Декан на първия руски факултет за руски изследвания в Института за социални науки. Член на управителния съвет на Съюза на писателите в Русия.

От новините

Путин е поръчал да се забрани „отъждествяването на ролята на СССР и нацистка Германия“ за Втората световна война. Той е възложил на Държавната дума до 1 юли 2021 г. да подготви поправки към федералния закон „За увековечаване на победата на съветския народ във Великата отечествена война", като същността на поправките е да бъде забранено „публично отъждествяване на ролята на СССР и нацистка Германия за Втората световна война ". На 23 януари заръките на президента бяха публикувани на уебсайта на Кремъл.

Ще повторя и ще напомня неопровержимото. Ще цитирам няколко неоспорими факта, доказващи, че „ролите им съвпаднаха“.

23 август 1939 г., Москва. Подписването на съветско-германския пакт за ненападение и „Тайния протокол”. (Дължината на подписа на ентусиазирания и триумфиращ Сталин на картата към протокола, на която е посочено териториалното разширяване на СССР, е 59 сантиметра!) Характерно е, че властите четири пъти променят официалното си отношение към протокола (И вероятно ще продължат да го променят).

22 септември 1939 г., Брест – съвместен парад на Вермахта и Червената армия.

28 септември 1939 г., Москва - подписване на Договор за приятелство и граница между СССР и Германия.

Ако всичко това не доказва „отъждествяване на ролите“, има ли изобщо нещо, което може да го докаже? Допълнителен аргумент в полза на „тъждеството“ е фактът, че след началото на Отечествената война, след 22 юни 1941 г., Кремъл отменя действието на договорите.

И все пак, тъждествени ли са ролите или не са? Трябва да се има предвид, че реалната ситуация е била още по-лоша и по-трудна!

Като важен индикатор за отношението на Кремъл към Берлин може да се приеме отношението на съветските власти към германските комунисти, избягали в СССР след идването на Хитлер на власт. В Съветския съюз те са посрещнати като скъпи братя и съмишленици. Въпреки това, през годините на терор, по-точно на 25 юли 1937 г., започва „германската операция“ на НКВД и са арестувани 65 хиляди германски комунисти. 42 хиляди са признати за агенти на Гестапо и са осъдени на смърт. Хитлер иска да бъдат върнати в Германия няколкостотин германци, които са запазили паспортите и гражданството си. Няколко секретари на Коминтерна заминават за Райха, и съставят за фюрера пълен списък на съветските агенти... Както намекват кремълските пропагандисти, Сталин е бил човек с голям ум. но дълго време не е могъл да разбере как и защо Абверът е успял да неутрализира цялата съветска агентура в Германия..

... След енкаведейското (от НКВД – бел.моя) прочистване изглежда, че всички шпиони са неутрализирани и в родината на Ленин живеят и работят само истински германски приятели ... Но с подписването на Договора между Сталин-Хитлер от 23 август (по днешному – „за „нетъждествените ролите“) Сталин получава убедителна молба от Райха да предаде германските бегълци на родината, т.е. да предаде непокорните германски комунисти в ръцете на Гестапо. Е, как да не уважи и да не угоди на „бойния приятел“! Останалите в СССР членове на ГКП са върнати в лапите на фюрера ...

И още няколко щрихи…

До август 1939 г. фашизмът в СССР е жестоко критикуван, а след август всички официални оценки, както обикновено, са променени на 180 градуса. Много съветски граждани обаче запазват негативното си отношение към фюрера и след подписването на съветско-германския договор го изразяват публично. Когато тези мнения достигат до ушите на доносниците, отричащите нацизма са изпратени в съветските лагери. Нещо повече, те не са освободени от ГУЛАГ през 1941 г., а някои дори през 1942 г. Защо критиците на Хитлер са репресирани в страна, която вече воюва с Хитлер? В строго тоталитарна държава само лидерът има право на политическа субективност. В испанската гражданска война Сталин се бие с Хитлер и Франко; а в Полша воюва срещу Варшава в съюз с Хитлер ... В една тоталитарна държава гражданите нямат право да спорят с властта, защото „целият съветски народ, като един човек стои зад нея...“ Властта не пита народа за нищо, но му беше позволено да я „подкрепя единодушно“. Властта обаче действа само в съответствие с интересите на самия лидер, които редовно се променят и които се представят за интереси на целия народ. Това означава, че не е толкова лесно да се отъждествят Сталин и Хитлер ...

За Холокоста и Великата отечествена война

Току що СМИ бяха съобщили за заръките на Путин и веднага се появиха обосновки и разяснения. „Как така, в края на краищата не е приемливо да се оспорвате трагедия на Холокоста, тъй като за отричането му в любимия ви либерален Запад съдят! Така че е да спрем да спорим за войната, само трябва само да помним и да почитаме! Накратко – „никой не е забравен и нищо не е забравено!“

Работата е в това, че трагедията на евреите през Втората световна война е доказана многократно и нетъждеството на Хитлер и Сталин е мит, който противоречи на добре известни факти. Разлика има и тя е очевидна! А колко са „незабравените“ – дали 7 милиона, дали 42 милиона (официално назовани числа) – никой не знае ...

Още няколко въпроса и забележки.

Виждаме, че заръката на Путин в никакъв случай не е в отговор на писма и заявления на историци, които неочаквано са открили някакви нови документи. Да, такива писма няма. Отново става въпрос за възлагане от Путин на задача на официалните историци, които също се лишават субективността си.

Още по-лошото е, че изпълнението на заръките на президента нарушават основна конституционна норма – забрана за въвеждане на държавна идеология! И фактът, че заръката все още не е породила никакви въпроси и дискусии в обществото, само по себе си предизвиква тъжни изводи – ние нямаме истински Конституционен съд, а официалните историци не са учени, а производители на митове ...

В същото време става очевидно, че власт, която принуждава страната да живее в измислена от нея и несъществуваща реалност, която не е съвместима с истинската, доказва по-скоро собствената си слабост, а не сила!

Интересно е, че на 100 милиона, които са гледали филма и са поискали да бъдат съдени за отравяне и да отговорят за корупция, им  отговарят: „Не пипайте децата“.

А ако докажат, че Хитлер и Сталин са действали заедно, какво ще им бъде отговорено?

Няма коментари:

Публикуване на коментар