четвъртък, 28 януари 2021 г.

СЛЕД ЕДНА ГОДИНА ДЕСЕТ ОТ ТАЙНИТЕ НА COVID-19 СА НЕРАЗГАДАНИ

 Фабиен Губе, Паскалина Мине, Силвия Ложан,  Le Temps, 27.01.2021


  „Една година след началото на епидемията е време да погледнем отново големите неизвестни по отношение на Covid. Как се е развил различният научен консенсус по отношение на вируса, неговата заразност, протичане на заболяването и лекарства? Частите от пъзела се добавят постепенно, но крайната картина все още е неразбираема.“

1. Не е известно как е започнала епидемията

„(...) Предпочитаната хипотеза все още е, че SARS-CoV-2 произхожда от прилепи в Китай. Сред тези бозайници циркулират много коронавируси, някои от които вече са причинили човешки епидемии, като SARS-CoV-1 през 2002 .Вирусът обаче трябваше да премине през друг вид, преди да придобие способността да заразява хората. Междувременно търсенето на този „междинен гостоприемник" не е мръднало от мъртва точка. Изследванията на животни, продавани на пазара в Ухан, който беше посочен като място на предаване на вируса на хората, не можаха да го идентифицират. „Докато този междинен вирус бъде идентифициран и докато неговият геном не бъде секвениран, въпросът за произхода на SARS-CoV-2 ще остане нерешен“, отбелязва френския вирусолог Етиен Декроли в списанието на Националния център за научни изследвания (CNRS). Според него, мнението се споделя и от други учени, не може да се изключи хипотезата вирусът случайно да е избягал от лабораторията“, се казва в статията.

2. Не е известно как се предава вирусът

„(...) От лятото насам са публикувани няколко големи проучвания.„ Основният носител на вируса са капчиците слюнка, а аерозолите са по-малко важни“, потвърждава Валерия Каньо, вирусолог в Университетската болница в Лозана.

„Генетичните варианти на коронавируса, включително B.1.1.7 и V2, за които се предполага, че са по-заразни, не би трябвало да променят правилата играта“, се казва в статията.

Посочените варианти се считат за по-заразни, тъй като имат по-добри възможности да се свързват с клетъчните рецептори и защото тяхното появяване съвпадна с увеличаване на броя на случаите, но няма достатъчно доказателства, които да твърдят, че пътищата за предаване са се променили в една или друга посока", смята вирусологът.

3. Не е известно колко дълго трае имунитетът

„(...) Изследванията до момента потвърждават, че близо 95% от хората, заразени с Covid-19, наистина изработват неутрализиращи антитела. Няколко научни изследвания също са разглеждали тяхната устойчивост", пише Le Temps.

„Знаем, че титрите на антителата специално срещу SARS-CoV-2 зависят от тежестта на заболяването. Неотдавнашно изследване, проведено в лаборатория на  Университетската болница в Женева, показва, че те могат да бъдат открити и след шестия месец, дори при хора. които са развили лека форма на заболяването“, казва Полин Ветер, специалист по инфекциозни болести във вирусологичната лаборатория на болницата.

Някои от елементите на имунитета, трябва да бъдат допълнително изяснени: „Все още не знаем колко антитела са необходими за предотвратяване на повторна инфекция – смята Полин Ветер – Клетъчният имунитет също играе роля в защитата и е известно, че той са запазва след шестия месец.“

4. Не е известно точното равнище на смъртност

„(...) Смъртността от Covid-19 в момента варира от 0,5% до 1% от инфекцията“, според Антоан Флао, директор на Института за обществено здраве в Медицинския факултет на университета в Женева. „Смъртността е тясно свързана с възрастта. При лицата по-възрастни от 80 години тя варира от 25 до 50%, което го прави сериозно заболяване в напреднала възраст. За хората на възраст от 50 до 70 години достига до 10% за хора с рискови фактори като диабет, хипертония или затлъстяване – тези заболявания най-често не водят до увреждане и почти половината от населението от тази възрастова група страда от тях, което съответства на смъртността от такова тежко заболяване като ТОРС през 2003 г. Сред хората на възраст под 50 години смъртността е около 1 на хиляда, което е близо до нивото на смъртност при грип. Сред децата, хоспитализирани за Covid-19, проучване, публикувано в края на декември, установява, че смъртността е десет пъти по-висока от тази на сезонния грип. Когато чуете, че Covid-19 няма да засегне най-младите хора, всъщност трябва да си спомните последните публикации по тази тема. "

5. Не е известно с какви лекарства трябва да се лекуват пациентите с  Covid-19

„(...) В университетската болници в Женева, в съответствие с препоръките на Световната здравна организация, на повечето хоспитализирани пациенти се предписва дексаметазон, обяснява подробно в имейл Каролина Самер, ръководител на Клиниката по фармакология и токсикология. Доказано е, че при пациенти с тежко или критично състояние препаратът намалява смъртността и нуждата от изкуствена вентилация на белите дробове“, пише тя.

„(...) Разглеждат се и други методи за лечение“, отбелязват авторите на статията. Каролина Самер се позовава на тоцилизумаб и моноклоналните антитела, от които очаква резултатите от клиничните изпитвания. По отношение на ивермектин (антипаразитно средство) и колхицин (противовъзпалителен агент), двете „чудодейни“ лекарства, които в момента са популярни в медиите, Каролина Самер, разглеждайки свойствата им в перспектива, заявява: „Няма достатъчно клинични данни“.

6. Не е известно защо в някои случаи заболяването е толкова сериозно, докато при други – безобидно

„(...) Наличните доказателства сочат към имунен отговор, който влошава клиничната картина при пациентите. За известно време предпочитаната версия беше цитокинова буря, която представлява свръхактивиране на протеини, отговорни за предаване на сигнали в клетката по време на възпаление. Сега тя отстъпва място на ролята, която могат да играят така наречените автоантитела. Изследване, публикувано в Science през октомври, установява, че при 10% от пациентите с тежко протичане на COVID са открити автоантитела към интерферон тип I, протеин, който стимулира възпалителната реакция, съобщават журналистите. „Тези резултати предполагат, че при пациентите има нарушена регулация на вродения имунен отговор, който включва интерферон тип I ", обяснява Валерия Каньо.

7. SARS-CoV-2 мутира, но изглежда това няма значение

„(...) Проблемът се изостри от неотдавнашната поява на няколко мутирали вируса с характеристики, предизвикващи загриженост (...) „Появата на такива линии се очакваше“, казва генетикът Франсоа Балу, професор в Университетския колеж в Лондон. „Това означава, че ваксинираните хора и тези, които вече са се заразили с болестта, могат да бъдат по-малко защитени, въпреки че имунитетът, който те развиват, все още намалява риска от сериозни симптоми на заболяването. Така наречените „РНК ваксини“, които сега се използват във ваксинационните кампании в западните страни имат предимството да се адаптират лесно към нови щамове на вируса, ако възникне необходимост. Но това не важи за всички ваксинални технологии “, коментира Le Temps

8. Не е известно каква роля играят децата

„(...) Констатациите от проучване, проведено върху 1000 деца на възраст от 0 до 18 годишна възраст от Университетската болница в Женева, са особено красноречиви: степента на серологично разпространение при деца над 6 години от възраст (23%) е почти идентична със средната при всички възрасти (22%)“, съобщават авторите на публикацията.

„Числата са различни от тези, които установихме по време на първата вълна и това вероятно се дължи на факта, че училищата останаха отворени по време на втората вълна“, казва Силвия Стрингини, ръководител на отдела за популационна епидемиология на Университетската болница в Женева. Тя смята, че децата не се заразяват по-рядко, но тъй като при тях е по-вероятно да се развият асимптоматични форми, те са много по-малко тествани.“

„Един въпрос остава без отговор – какъв е реалният принос на децата за предаването на болестта в обществото?“ За да се разбере това, е необходимо да се организират системни проверки в отделните училища “, смята Силвия Стрингини.

9. Не е известно дали домашните любимци са заразни

„(...) Кучета, котки, както и норки, лъвове, тигри и горили, живеещи в зоологически градини: списъкът с животни с регистрирани случаи на инфекция с SARS-CoV-2 продължава да расте. Това„ показва възможното предаване на инфекцията от човека на животните (обратна зооноза), както и чувствителността на хищниците, и по-специално на млекопитаещите хищници, към които се отнасят норките, пише епидемиологът Франсоа Роджър от Центъра за международно сътрудничество в областта на селскостопанските изследвания за целта на развитието (CIRAD) и колегите му от сайта The Conversation. Макар че изследванията показват, че разпространението на вируса сред кучета и котки е умерено, са отчетени значителни огнища на вируса във ферми за норки, особено в Дания, където е трябвало да бъдат заклани няколко милиона животни“, се отбелязва по-нататък в статията.

10. Не е известно как ще свърши епидемията

„(...) Според Антоан Флао „стратегията да живееш с вируса“ рискува да ни отведе до вратите на лятото с много интензивна циркулация на вируса, значително надвишаваща нивата от юни 2020 г., ако не се предприеме нещо за задържането му, и заплашва с нови сериозни епидемични взривове. Тази заплаха ще надвисне над младо население без рискови фактори (и следователно неваксинирано), което може да накара Европа да промени стратегията си и да я принуди да черпи много повече вдъхновение от азиатските демокрации, които са предприели решителни действия в продължение на няколко седмици, насочени към „нулев COVID“ или минималното разпространение на коронавируса на тяхна територия."

 „Франсоа Балу, професор в Университетския колеж в Лондон, е настроен по-оптимистично: „SARS-CoV-2 очевидно има сезонен характер, така че може да се очаква броят на случаите да намалее през пролетта, а до следващото лято имунитетът, придобит от населението благодарение на ваксините да бъдат достатъчен, за да се избегне нова мащабна вълна.“ Генетикът обаче смята, че вирусът може да стане ендемичен, което означава, че ще продължим да се сблъскваме със сезонни епидемии, както в случая с грип", обобщава Ле Temps.

Няма коментари:

Публикуване на коментар