неделя, 10 ноември 2019 г.

ФРЕНСКИ МИТОВЕ

Има ли Макрон представа за това какво е днешна Русия? Не се знае, за съжаление ….
От блога на Анастасия Кириленко, 08.11.2019 г.


Френските медии са препълнени със спекулации, че, критикувайки НАТО, Макрон иска да разбуди заспала Европа и да я направи силна.
Още преди настоящите реверанси към Путин, съветник на Макрон беше предложил на шефа си, че ще достави удоволствие на Путин, ако пусне Тимченко [1] в Париж (една френска медия ще публикува подробностите) и той се съгласи.
По време на предизборните дебати на кандидати за президент само Беноа Амон [2], който се провали, имаше ясна позиция в областта на международното право. Меланшон [3] каза, че (цитирам) „балтийските страни имат проблеми с Русия от хиляда години“ и „ ние не можем да ги защитим с нашите ядрени оръжия в случай на проблеми". Всички закимаха, а Макрон каза „разбира се“ („разбира се, че не можем“).
Има ли Макрон представа за това какво е днешна Русия? Не се знае, за съжаление ….
Не се очакват катастрофи, но на французите вероятно ще им се наложи да слушат популисткият „експертен“ наратив за необходимостта от диалог с Русия в условията на нестабилност в САЩ.
Бележки:
[1] – Генадий Николаевич (род.1952 г.), собственикът е на частна инвестиционна група Volga Group, специализирана в инвестиции в енергийни, транспортни и инфраструктурни проекти, милионер, приятел на Путин, включен в санкционния списък на САЩ от времето на президента Обама.
[2] – бивш министър на образованието, смятан за „вечния бунтар” във Френската социалистическа партия, самоопределящ се като „екосоциалист” и почитател на неуспелия претендент за Белия дом Бърни Сандърс.
[3] – Жан-Люк (род.1951 г.), френски политик с леви убеждения, поклонник на Фидел Кастро и Уго Чавес, кандидатира се за президент на изборите през 2012 и 2017 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар