понеделник, 25 ноември 2019 г.

НАЕМНИЦИ ЗА ГЕНЕРАЛА

Süddeutsche Zeitung.
„С подкрепата на Русия Халифа Хафтар може да превземе Триполи. Нарастващото участие на чуждестранни бойци ожесточава борбата за столицата на Либия“.
Цивилният, отбелязан с кръг е Евгений Пригожин

„Промените на фронта станаха видими най-напред в полевите болници в Триполи“, отбелязва авторът на статията Пол-Антон Крюгер. Ако преди в тях постъпваха войници, които бяха ранени от осколки от гранати, то сега войниците бяха ранени от изстрели в главата или гърдите от куршуми, които не излизат от тялото. „Това е отличителният белег на наемниците от частната руска военна група „Вагнер“, тясно свързана с Кремъл. Това вече беше наблюдавано в Сирия и особено в Източна Украйна, където снайперисти от групата „Вагнер“ също участваха в боевете, използвайки специални боеприпаси“ – посочва изданието.
 „Официално Хафтар отрича участието на чуждестранни наемници. Кремъл също се преструва, че не знае нищо. Само че участието на руски наемници има потенциал да подкопае военния баланс", заяви Волфрам Лахер от берлинската фондация „Наука и политика“, признат експерт по Либия. Според него въоръжените формирования, които се бият на страната на международно признатото правителство на националното съгласие, водено от премиера Фаиз Сарадж, все още не са намерили начин да противодействат във военен смисъл на бойците на „Вагнер“. Руските наемниците използват артилерия, радари и системи за противовъздушна отбрана и благодарение на своето подготовка и съвременната военна тактика очевидно превъзхождат воюващите на страната на правителството с техните остарели „калашници“.
„Както предполагат западните разузнавателни агенции, най-малко 1300 руснаци се бият на страната на Хафтар, но може вече да са 2000. Повечето от тях не воюват непосредствено на фронта. Те обслужват самолети Су-22, които нанасят въздушни удари, координират ракетните атаки и ударите с високоточни оръжия, които преди това не са били използвани на бойното поле по време на гражданската война в Либия“ – се казва в статията.
Наскоро специалният представител на генералния секретар на ООН в Либия Гасан Салам предупреди, че нарастващото участие на чуждестранни наемници и частни военни групи ожесточава военните действия в Либия. „Чуждите наемници, приличат на гости, които веднъж поканени, се настаняват в къщата и започват да контролират всичко“ – каза той.
 „Войната в Либия отдавна се превърна в прокси война, в която регионалните сили открито се борят за геополитическо влияние“, подчертава изданието. „Хафтар (...) получава подкрепа от ОАЕ и Египет, които въпреки всички резолюции на ООН доставят оръжие и отчасти извършват въздушни нападения за либийската национална армия на Хафтар, Абу Даби доставя китайски бойни дронове Wing Loon, с които се извършват хиляда въздушни атаки в района на Триполи, както и съвременните руски системи за противоракетна отбрана „Панцир“. Подкрепа оказват и наемниците от групата „Вагнер“, зад която стои Евгений Пригожин, близък довереник на президента Владимир Путин. Саудитска Арабия обеща на Хафтар десетки милиони долари. (...) Френският президент Еманюел Макрон подкрепя Хафтар поне политически. Освен това американският президент Доналд Тръмп проведе през април телефонен разговор с него, който Хафтар смята за одобрение на плановете му от САЩ“..
 „Правителствените въоръжените формирования, предимно от Мисрата, пристанищен град на Средиземноморския бряг, получават оръжие от Турция. (...) Парите идват от Катар, а политическата подкрепа – от Италия. Присъствието на наемниците от „Вагнер“ и с оглед на „опитите на Русия да използва конфликта в своя полза“, принуди наскоро САЩ да потвърдят подкрепата си за международно признатото правителство на Сарадж, нещо което беше твърде съмнително след разговора Тръмп-Хафтар“.
 „Хафтар залага на изтощаването на противниците си. (...) Той се надява да насърчи правителствените милиции да преминат на негова страна, защото има напрежение между отделните групи от правителствените сили. (...) Но също така е вероятно, някои групи решително се бият срещу Хафтар, ако той започне настъпление. Тогава в Триполи могат да започнат многомесечни улични боеве в гъсто населени райони – „с много убити и ранени сред цивилното население“,  – констатира Süddeutsche Zeitung.


Няма коментари:

Публикуване на коментар