събота, 2 ноември 2019 г.

За т.нар. ПУТИНИЗЪМ ….

Не търсете дълбок смисъл в примитивното копиране
От блога на Юрий Рарог, 02.11.2019
 За да се даде оценка на „ИЗМ“-а като явление, е необходимо той да се анализира от идеологическа, политическа, икономическа и социална гледна точка . Ако това не бъде направено,  е препоръчително да приложим добре познатите термини. И така, какви са основните характеристики на системата, възникнала в Русия в началото на ХХI-ви век – авторитарен режим, основан на военно-полицейско-държавна бюрокрация и предимно олигархичен капитал. Отличава се с агресивна външна политика, войнстващ национализъм (под формата на рашизъм [1]) и демагогия на „традиционните“ ценности, включваща и „единствено правилната“ църква. Името на този тип авторитарен режим е измислено отдавна „бонапартизъм“. Бонапартистките режими в света са многобройни, особено в Латинска Америка.
Интелектуалните особености на Путин не му позволяват да измисли нещо ново, оригинално, въпреки че много му се иска. Не много умен, тясно професионално обучен хитрец, който непрекъснато пълзи, за да докаже, че не е „прекалено бозав“. Оказва се, че той притежава само това, което наистина може – кабинетни интриги, изнудване, подкупи, сплашване, убийства. Накратко казано – „по делата му“ ще го познаете. Какъв трябва да бъдеш, за да те осени налудничавата идея за възстановяване на архаична православна империя през ХХI век? С една дума, не се опитвайте да търсите дълбок смисъл в примитивното копиране.
Между другото, подобен извод може да се направи и при анализ на т.нар. „сталинизъм“, който всъщност ще се окаже ранен (до НЕП-овски) ленинизъм – военно-бюрократична диктатура, чието ядро е партията, „съветите“ (органите на държавна власт, законодателна и изпълнителна в Русия след революцията бел. моя) като леко демократизираща гирлянда на режима и икономиката – като „голяма фабрика“. Ленин се отказва от тази разрушителна, утопична идея. Може би животът го е научил или си е спомнил предупрежденията на Енгелс, че икономиката не може да бъде контролирана от центъра. Революционната насоченост на „съветската власт“ е тема за отделен анализ, защото това, за което мечтаят и обясняват теоретиците, е много по-различно от това, което се случва на практика (обикновен държавен империализъм).
Бележки
[1] – от първите две букви от англ. Russia (РАша)+изъм


Няма коментари:

Публикуване на коментар