неделя, 17 ноември 2019 г.

ПУТИН И „ЗЕЛЕНИТЕ“.

Те имат своите Грети от „Млада гвардия на Единна Русия“ (МГЕР).
От блога на Александър Хоц, 15.11.2019
Кремъл с удоволствие яхна световния „зелен дневен ред“ и се опитва да повиши ниския си рейтинг за сметка на популярността на екоактивистите в света.
„Млада гвардия на Единна Русия“ съобщи на Медведев, че членовете на МГЕР планират да се борят с пластмасата. „Дълбоко съм убеден, че трябва да се откажем от пластмасата, Дмитрий Анатолиевич. Бих искал да видя вашето политическо решение по този въпрос“, заяви кремълската екоактивистка.
 „Не мога да не се съглася с вас“, похвали момичето Медведев. „Екологията не е само решение на държавата, но и отношението на конкретния човек. През последните години имаше взрив в използването на пластмаса. Огромно количество пластмасови изделия се натрупаха както на сушата, така и за съжаление в морето. Това е мина за развитие век напред“, каза премиерът.
Няма да се изненадам, ако делегацията на MГEР посети екологични форуми от типа на Мадридския, „вземе участие“ и „сподели опит“. И едновременно с това да поработи за пробив в международната изолация и рухналата репутация“.
Путинизмът е готов да използва темата за екологията за вербуване на западни организации и институции (и без това „леви“ и проруски) с цел интегриране на режима и разрушаване на „колективния Запад“ отвътре.
Виждате ли? Ние също сме европейска държава, живеем в крак със съвременните „тенденции“ (казва режима), ние също имаме своите Грети.
В същото време залогът на Кремъл на „екологичното движение“ е не само операция за пробив на изолацията, но и въпрос на геополитика.
Осигуряването на стабилно търсене на газ е въпрос на политическо оцеляване за режима. Активна кампания за прехвърляне на световната продукция от въглища към скъп и екологично чист газ е в дневният ред на глобалното екологично движение, което напълно съвпада с интересите на путинска Русия, загрижена от намаляването на доставките на газ за Европа и изчерпването на търсенето на петрол в близко бъдеще.
Според френската компания TOTAL (четвърта по обем на добиване на газ и нефт), преходът от въглища към газ ще доведе до 10% глобално намаляване на емисиите на CO2.
Войната за преразпределение на пазарите (под „зелените“ знамена за екологичната отговорност) е в разгара си. Железопътните монополисти се борят с въздушни превозвачи (Германия), газовите гиганти - с въглищните мини, полицейската империя (Русия) - за търсене на нови пазари за газ ..
Освен това не бива да забравяме, че зелените са част от антиглобалисткото движение, чиято мотивация да подкопае и разруши западната политическа и икономическа система напълно съвпада с плановете на Кремъл.
Ако Кремъл инвестира значителна сума в полза на Brexit (според британците), тогава какво пречи да се инвестира в блокирането на летища, погроми на „жълтите жилетки“ и други гражданска „инициативи“? (След това архивите ще разкажат по-точно какво се е случило).
Така че струва ли си да се чудим на плановете на Кремъл за активно присъединяване към глобалното екологично движение?
Времената на арестуваните кораби на Грийнпийс са в миналото; на дневен ред са подредените редици зелени активисти на Единна Русия и световния екологичен форум в Москва (помнете ми думите).
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар