петък, 22 ноември 2019 г.

„Отрязаха му главата и го изгориха.“ Бойците от Частната военна група „Вагнер“ са заподозрени в изтезания

„Континент“, 21.11.2019 г.
 Бойците от руската Частна военна група „Вагнер“ може би са замесени в изтезания и брутални убийства на мъже в Сирия. Самоличността на един от наемниците бе установена от „Новая газета“.

Според изданието, това е Станислав Д. Фамилното име не е посочена с цел осигуряване за безопасността на семейството му. Той е служил в разузнаването на групата „Вагнер“, уточнява авторът на разследването. На разположение на „Новая газета“ са копие от паспорта на боеца, лично попълнен въпросник на службата за сигурност на ЧВГ „Вагнер“, декларация за неразпространяване на информация и автобиография. Журналистът потвърди част от информацията, използвайки данни от открити източници. От съпругата на Станислав Д. и неговите познати „Новая газета“ не е успяла да получи информация.
Видеоклип с издевателствата над убития е публикуван за първи път през лятото на 2017 година. На него не се виждат лицата на бойците, но се чува, че разговарят на руски. През ноември 2019 г. в социалните мрежи бяха публикувани други части от видеоклипа. На тях в кадър попада Станислав Д. Лицата на други бойци, позиращи до тялото на убития се виждат на снимки, публикувани също в социалните мрежи. „Новая газета" отбелязва, че е готова да предаде наличните материали на прокуратурата, Следствения комитет и Министерството на вътрешните работи.
Според арабски медии, убитият мъж е Мохамед Таха Исмаил Ал Абдула. Той е мобилизиран в сирийската правителствена армия, след което дезертира, но е хванат. Твърди се, че е бил убит в района на газовото находище Шаир в сирийската провинция Хомс.
През пролетта на 2017 г. отрядите на ЧВГ „Вагнер“ изтласкват бойците от „Ислямска държава“ от района на Шаир. Според „Новая газета“ това се потвърждава от протокол, подписан между сирийската държавна генерална петролна корпорация и руската компания Eвро-Полис ООД (универсална застрахователна компания, основана през 1992 г. – бел.моя). Компанията е свързана със структурите на руския бизнесмен Евгений Пригожин, известен още като „готвача на Путин“. Съгласно споменатия протокол, компанията се ангажира да освободи завладените от „Ислямска държава“ нефтени и газови полета и да гарантира безопасността им, като в замяна на това получава 25% от добитите от тях нефт и газ.


Няма коментари:

Публикуване на коментар