неделя, 3 ноември 2019 г.

Горбачов разкрива как Съветският съюз би могъл да бъде спасен

Russia today, 28.10.2019*

Първият и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов казва, че се е „борил до последно“, за да не се разпадне СССР. Той вярва, че съюзът е щял да оцелее през 1991 г., ако бяха планирани демократични реформи.
В книга си „Залогът: Бъдещето на глобалния свят“ Горбачов описва как биха могли да бъдат задържани съветските републики в едно, сплотено цяло. Ключът, според него, е бил в преструктурирането на съюза като федерация и даване на нейните членове на по-голяма автономия – нещо, което той се е опитал да направи преди разпадането на СССР.
„Моето дълбоко убеждение беше, че пътят към политическия суверенитет на републиките, към тяхната икономическа самостоятелност, към запазването на тяхната идентичност, към развитието на тяхната култура, беше в обновяването на съюза, в превръщането му в демократична, т.е. реална, ефективна федерация, на която републиките биха делегирали част от властта си ”, пише Горбачов в книгата си, представена пред руските медии.
Тази реформа щеше да бъде финализирана през 1991 г. с подписването на новия съюзен договор, но това не се случи: тя беше прекъсната от опита за преврат през август 1991 г., което в крайна сметка доведе до падане на Горбачов от власт и разпадането на Съветския съюз през декември. „Лидерите на най-голямата република в Съветския съюз –  Русия – начело с Борис Елцин, тръгнаха по пътя на разпадането. Линията на разединението надделя.  пише Горбачов – И икономическите последици скоро бяха почувствани от милиони.“
Няма изненада във факта, че според анкетите повечето руснаци съжаляват за разпадането на Съветския съюз и смятат, че 90-те години са били най-трудният период от живота им.
Изглежда, че носталгията по съветското време взема връх в Русия.  66 процента от анкетираните от Levada (Аналитичен център „Юрий Левада“ е руска неправителствена изследователска организация. Центърът редовно провежда свои и по поръчка социологически и маркетингови изследвания и е една от най-големите руски организации в областта на социологията – бел. моя) в края на 2018 г. заявяват, че съжаляват за разпада на СССР. Тяхната възраст е 55 и повече години, въпреки че броят на носталгиците се увеличава във всички възрастови групи.
*–колажът е мойНяма коментари:

Публикуване на коментар