събота, 2 ноември 2019 г.

ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ПОРТРЕТ*

….. „168 часа“ потърси професионалното мнение на психолози относно онлайн поведението на първата дама и какво всъщност отразява то.

„Очевидно е, че изявите на госпожа Радева гравитират основно около проблем със самочувствието. Безспорно е. че тя има нужда от внимание – коментира експертът Росен Йорданов, бивш зам.-директор на Института по психология на МВР – При всички положения това е един човек, който трудно се побира в кожата си.

Дадената й роля, чрез нейния съпруг, очевидно много я възбужда и изкушава да прави неща. които в предишната й битност на неизвестен човек не са имали чуваемост. Тя раздува традиционната представа на българина за съпругата до президента, като използва възможността да се радва на внимание и да го търси повече, отколкото хората очакват от нея.

Зад всичко прозира една зле прикрита, зле камуфлирана суета. Прави впечатление лекото фамилиарничене с известни личности, дори които тя признава, че не познава. Тонът в стил софийска бохема, който се опитва да демонстрира, отново разкрива помпозност и вътрешен копнеж за изява.“

В постовете на Радева очевиден превес има споделянето на музикални парчета в най- разнообразни стилове Rammstein. Iron Maiden. Rainbow. AC/DC. Уикеда. Моцарт, Чайковски. Миро. Ку-Ку бенд. Цеца и много други.

Музикалният тюрлюгювеч говори само за едно  повърхностност анализира Йорданов. С госпожа Радева сме връстници. И на 50 години аз мога да кажа каква музика харесвам и какви групи, както и че ги познавам много добре. Когато човек представя себе си чрез песен, иска да подсили впечатлението за своя вкус. да покаже колко е културно-просветен това е едно контролирано представяне на себе си.

Разделям тук два типа хора - такива, които слушат просто, за да се заявят като част от някакъв мейнстрийм. да покажат, че са културно повлияни отдаден стил. и такива, които истински харесват едно или друго.

Госпожа Радева с нейните музикални презентации оставя впечатлението, че е от хората, които са повърхностно прилепени за дадена музикална култура. Ясно е. че тя се идентифицира с нашето поколение, което е по-рокаджийско. Но ако човек наистина е почитател на Iron Maiden или на Rainbow може да се изрази чрез много други техни парчета. Вместо само с хитове от 90-те. които са въртени навсякъде и всеки е чувал. В случая това е само демонстрация.

Ако някой харесва Iron Maiden и Слави Трифонов, значи има нещо гнило. Повярвайте ми. Аз съм фен на Iron Maiden, колата ми е брандирана дори и не познавам друг фен. който да харесва в същото време Слави Трифонов.

С времето от легендарния вече пост за котарака на Радеви (обвързан с гей парада) през 2017 година до днес първата дама редуцира собствените си думи и действа с повече или по-малко закодирани послания. Не може задълго обаче да се въздържи от публикации.

Когато става въпрос за публични личности, в социалните мрежи се очаква да се балансират два крайни на пръв поглед принципа обяснява доц. д-р Маргарита Бакрачева от Департамента по психология към Института за изследване на населението и човека при БАН. Допустимото от гледна точка на изпълняваната социална роля (премереност. сдържаност), което не кореспондира изцяло със същността на социалните мрежи залагането на личната позиция, по-емоционалния тон и споделяне на съдържание. Сухото информативно или изразяващо единствено позиция изявление не е в стереотипа на комуникацията в социалните мрежи. Личните страници автоматично биха изгубили смисъла си и биха наподобили личен сайт.“ (със съкращения)
*–Заглавието е мое.

Няма коментари:

Публикуване на коментар