петък, 25 октомври 2019 г.

Касапница в Забайкалския край.Войник застреля колегите си

Ангелина Милченко, газета.ru, 25.10.2019 г.
Източник: https://www.msn.com/ru-ru/news
Вместо послепис:
На вниманието на цивилни и военни от Министерството на отбраната, които имат голям мерак да възстановят наборната военна служба в България и на онези, които им припяват. Аз помня два случая, подобни на този, за който се разказва в материала на г-жа Милченко – единият на т.нар Голяма звезда (пътен възел в на 20 км. от Тополовград и на 30 км. от Харманли, в района на който имаше складове за бойни припаси) през 1967 г., а вторият – във Военна академия през 1993 г.

Руски войник е стрелял по колеги във военно поделение в ЗАТО „Горный” [1], съобщи руското министерство на отбраната. В резултат на това 8 души са убити, а двама –  ранени.
©Карта: Википедия

„На 25 октомври, около 18:20 местно време (12:20 московско време), по време на смяна на караула, военнослужещ на ремонтно-техническата база, разположена на територията на Забайкалския край, откри огън по колегите си със служебното огнестрелно оръжие”, се казва в съобщението на министерството. Следственият комитет съобщи името на войника - Рамил Шамсутдинов.
© Снимка: Telegram канал „BAZA”

От Министерството на отбраната заявиха, че осем души са загинали в резултат на извънредната ситуация, а още двама са ранени с различна тежест. Telegram-канал „Mash” уточнява, че в началото е съобщено за четирима пострадали с са имали огнестрелни рани в корема. По-късно обаче броят на ранените е нараснал.
Седем от жертвите са загинали на място, а един войник е починал на път за болницата. Единият от ранените е бил спешно хоспитализиран, а на втория е оказана помощ на място – сега той дава показания на разследващите, съобщава „Mash”.
Сред загиналите, според канала на Telegram-канал „Life Shot” са 30-годишен капитан, старши лейтенант, роден през 1990 г., както и петима наборни войници на възраст от 19 до 20 години. Самоличността на един от загиналите се уточнява.
„По предварителни данни има двама от загиналите са офицери. Останалите жертви са наборни войници", пише на свой ред „Интерфакс”, позовавайки се на информиран източник.
Войникът се е целил в главите на жертвите. Telegram-канал отбелязва, че той е доубивал ранените с контролни изстрели.
Военният, открил огън, вече е задържани, пише ТАСС, позовавайки се на свой източник. Според Telegram-канал „Life Shot” 20-годишният стрелец е заявил по време на разпита, че не съжалява за случилото се.
В същото време Министерството на отбраната определи като причина за случилото се нервен срив на военнослужещия. „Действията на военнослужещия най-вероятно са възникнали въз основа на нервен срив, дължащ се на лични причини, които не са свързани с военна служба“, обясниха от ведомството.
Междувременно, според „Mash”, причината за екзекуцията може да е съществуващата в казармата „дедовщина” (специфичен руски термин за означаване на издевателствата на старите над младите наборни военнослужещи – бел.моя) ненавистта във военната част може да се превърне в причината за екзекуцията. Твърди се, че с 20-годишния наборен военнослужещ са се подигравали, често без видима причина. „Днес по време на смяната на караула, войникът е решил да си отмъсти и да разстреля тези, които са се гаврили с него” се казва в съобщение на канала.
Момчето е служило в частта само четири месеца, твърдят медиите. Според „Mash”, след екзекуцията на, войникът избягал от военно поделение с автомата си.
 „В града беше организираха специална операция, за да залавянето на убиеца. Изстрелите се чуваха в целия град. По време на операцията всички деца, които са се намирали наблизо бяха евакуирани, а учениците бяха пуснати да се приберат по домовете си. Мнозина бяха посрещнати от родители, а служителите на реда бяха вдигнати по тревога“  съобщава Telegram-канал.
По повод случая в Следственият комитет е образувано наказателно дело. Междувременно ведомствена комисия е отлетяла за мястото на трагедията. „Комисия на Министерството на отбраната на Русия, оглавена от заместник-министъра на отбраната на Руската федерация генерала полковник Андрей Картаполов, излетя за мястото на инцидента. Провеждат се следствени действия за установяване на всички обстоятелства на инцидента” се казва в съобщението на отбранителното ведомство.
Освен това, според RT, е започнала проверка от военната прокуратура. „Заместник-военният прокурор на Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСП) отлетя за Забайкалския край заедно с група от най-опитни служители на военната прокуратура на РВСП“ се казва в съобщение на главният военен прокурор.
Бележки:
[1] – селище от градски тип в Забайкалския край на Русия, до 1994 г. се нарича Чита-46.  Създадено е с Указ на Президиума на Върховния съвет на РСФСР от 19 октомври 1965 г. за обслужване на военнослужещите и цивилните служители във връзка с разполагането на щаба на 4-та ракетна Харбинска дивизия на Ракетните войски със стратегическо предназначение, разформирована през 2002 г. С решение на Президиума на Върховния съвет на Руската федерация № 5572-1/14.07.1993 г., селището е включено в Списъка на закритите административни териториални образувания (ЗАТО), в които се въвежда специален режим за безопасното функциониране на предприятията и съоръженията. В селото са базирани 200-та отделна артилерийска бригада, както и 3-та ракетна бригада на 29-та Общовойскова армия на Източния военен окръг, въоръжена с оперативно-тактически ракетни системи „Искандер”
 




1 коментар:

  1. Подкрепям изразеното в публикацията мнение против наборната служба. Бог да прости нелепо загиналите войници и офицери. Стресът след попадане в армията за момчетата на 18-19 години е огромен. Последствията фатални.

    ОтговорИзтриване