сряда, 16 октомври 2019 г.

АВСТРИЙСКАТА ПАРТИЯ НА СВОБОДАТА В РУСКИЯ КАПАН.

 „Австрийската партия на свободата (АПС, FPÖ) иска да управлява отново – поне крилото на партийния лидер Норберт Хофер и на ръководителя на клона на партията в Горна Австрия Манфред Хаймбухнер“, пише Kurier (публикацията е от 16.10.2019 г. бел.моя) . „Хофер (...) обяви, че възнамерява да получи от ръководството на AПС мандат за започване на преговори за създаването на правителство, ако преговорите между Австрийската народна партия (AНП, ÖVP) и зелените се провалят.“


Първоначално, Хофер трябва да възстанови реда в собствената си партия – и тук въпросът за новите отношения с Русия може да има ключова роля, отбелязва журналистката Даниела Китнер.
„В интервю за неделното издание на Kurier, Хаймбухнер повдигна въпроса за прекратяване на споразумението за сътрудничество на  АПС с партията „Единна Русия“ на Путин. (...)“ Застъпвам се за политика, която представлява преди всичко интересите на Австрия. Това означава, че сме против санкциите срещу Русия, но споразумение за сътрудничество с руската партия не е в интерес на Австрия“, каза той. Според него не трябва руската политика да се превръща в местна вътрешна политика“, съобщава изданието.
„Хаймбухнер засегна темата, която създаде сериозен проблем по време на управлението на АНП и AПС, свързана с надеждността на Австрия като проевропейска държава и западен партньор. (...) Обиските във Федералната служба за защита на конституцията и борбата срещу тероризма и конфискацията на секретни документи по времето на Хърбърт Кикл (вътрешен министър в коалиционното правителство на Курц – бел.моя), срамните реверанси на Карин Кнайсл (министър на външните работи по време на сватбата й – бел.моя)  към Владимир Путин и очевидната близост на AПС с Русия доведоха до превръщането на Австрия в заплаха за сигурността и връзките й с нейните партньори от специалните служби – прекратени“.
„В някои кръгове на AПС се разпространяват слухове, че Хайнц-Кристиан Щрахе (бивш вицеканцлер на Австрия и бивш лидер на Австрийската партия на свободата – бел.моя) е паднал в капана Ибиса (заснет в компания с „рускиня, дъщеря на олигарх“?, на която предлага обществени поръчки – бел.моя) заради връзките си с Русия. (...) Казват, че през 2017 г. западните разузнавателни агенции са направили капана за Щрахе в Ибиса, за да разберат как руските пари отиват към десните политически партии в Европа, които са враждебно настроени към ЕС. Първоначално не се е планирало да се публикува заснетото видеото с Щрахе, но когато AПС влиза в правителството и допуска опасен теч на информация, е взето решение партията да се дискредитира. На немски средства за масова информация са подхвърлени пасажи от „фантазиите на Щрахе за властта“ – пише вестникът.
„Тази теза не може да бъде напълно отхвърлена. Бившият президент на Федералната разузнавателна служба на Германия Август Ханинг казва пред немския телевизионен канал ntv на 20 май, два дни след публикуването на видеоклипа, че видеото с Щрахе е направено от службите за сигурност."
Търсенето на руски пропагандни пари е твърде правдоподобен мотив, отбелязва изданието. „Политическият момент е подходящ – през юни 2016 г. британците неочаквано гласуваха за Brexit, който разклати основите на Европа. Службите предположиха, че става въпрос за руско влияние в ущърб на ЕС. (...) Само няколко дни преди това проевропейските партии (Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти, либералите и зелените) подложиха на гласуване в Европейския парламент резолюция, призоваваща Европейската комисия да засили мерките срещу враждебната към ЕС пропаганда от чужбина. В нея буквално се казва – „изразява дълбока загриженост от изключително опасния характер на руската пропаганда“. 469 депутати гласуваха за резолюцията, а 143 - срещу нея. Сред гласувалите против са Найджъл Фарадж – активен поддръжник на Brexit и Харалд Вилимски (генерален секретар на АПС – бел.моя).“


Няма коментари:

Публикуване на коментар