неделя, 6 октомври 2019 г.

СЛЕД ПУТИН

Новата схватка за властта ще бъде борба за икономически ресурси,
Игор Ейдман, 06.10.2019 г.
Вместо послепис: Картинката в България да ви прилича по нещо на описаната от Ейдман?

Политиката в Русия в голяма степен е борба за икономически ресурси, а не е борба на идеологиите. През 90-те години борбата всъщност не беше между комунистите и демократите, а между различните групи от партийната номенклатура и специалните служби за овладяване собствеността, която все още не беше разграбена. По време на конфликта през септември-октомври 1993 г. се решаваше, кой да контролира приватизацията, а в действителност ставаше дума за разпределяне на собствеността между своите: кръгът на Елцин или на Хасбулатов-Руцкой [1] & Ко.
Путин дойде на власт като гарант за запазването на собствеността, присвоена през 90-те години от олигархично-бюрократичните кланове. Той изпълни тази задача, но изведе на арената своята петербургско-чекистка група, която отне значителна част от икономическите ресурси, както от старата олигархия, така и от държавата (това, което тя не успя да разпилее през 90-те).
Нова борба за власт ще бъде всъщност борба за икономически ресурси.
Гарантът на сегашното статукво е лично Путин. Той е „разводач“ [2], който сдържа всички тези Сечиновци, Золотовци, Чемезовци, Милеровци [3] и т.н. (които непрекъснато се хапят край общата хранилка), за да не се изядат едни други, а след това му се подмазват.
След неизбежното му (рано или късно) напускане на властта, най-вероятно, ще започне сблъсък на различните кланове за власт и ресурси, война на всички срещу всички в управляващия олигархат, която ще доведе до фатална дестабилизация на режима.
Бележки:
[1] – Руслан Хасбулатов – член-кореспондент на Руската академия на науките, последен председател на Върховния съвет на Руската СФСР, първоначално е близък сподвижник на Борис Елцин, по-късно става негов основен опонент и Александър Руцкой – генерал-майор, доктор на икономическите науки, вицепрезидент на РФ (10.07.1991-25.12.1993)
[2] – военен термин, лице, което поставя и сменя часовите на пост.
[3] – по имената на Игор Сечин – президент „Роснефт“, Виктор Золотов – армейски генерал, командващ на Националната гвардия на РФ, Сергей Чемезов – генерал-полковник, генерален директор на държавната корпорация „Ростех“, Алексей Милер – президент на „Газпром“



Няма коментари:

Публикуване на коментар