четвъртък, 17 октомври 2019 г.

ОБИКНОВЕНО ПЛАГИАТСТВО …

На 16.10 т.г. в сайта „Фактор“ е публикуван материал под заглавие „Единствено руснаците, българите и украинците смятат, че живеят по-зле отколкото при комунизма. България е единствената бивша комунистическа страна, член на ЕС, в която преобладава това мнение“. „Фактор“ коректно се позовава на източника на информацията – публикация на Torsten Riecke [1] в Handelsblatt  от 15.10., базирана на проучване на американския изследователски център Pew Research Center.
На 17.10 газетата на Петьо Блъсков публикува редакционен материал със заглавие „Българите вярват повече на Путин, отколкото на Меркел“.
Общото между „Фактор“ и газетата е само споменаването на името на американския изследователски център.

Господин Блъсков, сътрудниците Ви да бяхте споменали от къде са преписвали!
Другото се нарича ПЛАГИАТСТВО!
P.S. Към подобни проучвания се отнасям крайно резервирано. Преди време, когато още преподавах и участвах в писането на учебници, попаднах на публикация на изследване на  консултантската компания Мърсър“ от 2007 г., направено сред 800 работодатели от 24 страни в Европейския съюз. Твърдеше се, че работещите в България отсъстват по болест от работното място двойно по-дълго от колегите си от останалите страни членки (средногодишно българите боледуват 10 дни, а в останалите проучени държави - 5 дни). По-нататък в публикацията се казваше, че у нас  38% от работодателите нямат програми, с които да следят и анализират отпуските по болест на служителите си. Така и не ми стана ясно как мърсърци са направили заключението си. Но това е друга тема?
Бележки:
[1] – международен кореспондент на изданието.
Допълнено в събота, 19 октомври 2019 г.
И газетката 24 часа“ се присъедини към плагиатите на Блъсков.
 

 



Няма коментари:

Публикуване на коментар