четвъртък, 31 октомври 2019 г.

ПРЕГОВОРИТЕ МЕЖДУ ОРБАН И ПУТИН ЗАДЪЛБОЧАВАТ ПРИТЕСНЕНИЯТА ОТНОСНО ВРЪЗКИТЕ НА УНГАРИЯ С РУСИЯ

Валери Хопкинс, Хенри Фой и
Майкъл Пил
В.Хоркинс, Х.Фой и М.Рил

„Унгарският премиер Виктор Орбан ще бъде домакин на руския президент Владимир Путин в сряда за преговори, което увеличава загрижеността на западните съюзници на Будапеща, заради нарастващите му връзки с Москва. Двамата лидери ще обсъдят бизнес и дългосрочни енергийни сделки по време на серията от срещи помежду им – петата от началото на 2016 г., което направи Унгария един от най-близките съюзници на Русия в ЕС и очерта политическите сходства между двамата самоопределили се като „бичове“ на западния либерализъм“, пише Financial Times.
 „Орбан не греши и много добре играе тази игра – казва Томас Валасек, директор на изследователския център „Carnegie Europe“ и бивш словашки посланик в НАТО. – За вътрешнополитическо му оцеляване той се нуждае от модел, който е доста подобен на руския, което му позволява да остане на власт използвайки ресурсите на държавата.“
 „(...) След като дойде на власт през 2010 г., Орбан потърси по-тесни връзки с Москва, като в същото време се изправи срещу Брюксел. Въпреки че европейските дипломати казват, че Унгария не следва открито прокремълска политика в ЕС или НАТО, някои от нейните политически позиции и нарастващите й икономически връзки с Русия предизвикаха безпокойство сред тези, които с подозрение си отнасят към намеренията и влиянието на Путин.“ –  отбелязва изданието.
Изданието посочва, че през 2017 г. Будапеща от  "блокира среща между министри от държавите-членки на НАТО и техните украински колеги“. „Будапеща твърди, че Киев дискриминира етническото унгарско малцинство, включително чрез закон, който забранява ученето на унгарски език.“ – припомня Financial Times. По думите на европейски дипломат, Унгария, в интерес на Русия, държи като заложник отношенията на НАТО с Украйна „в особено чувствително време“. Орбан многократно критикува санкциите на ЕС срещу Русия (...), въпреки че ги спазва. (...) Унгария защити транзита на оръжия от Русия към Сърбия през нейна територия, който беше блокиран от други членове на НАТО. Наскоро Орбан улесни прехвърлянето на IIB (Международна инвестиционна банка) от Москва в Будапеща, като договори дипломатически имунитет за своите служители. Незначителната капитализация и мащабните облекчения за банката (екстериториален правен и данъчен статут и правото да се разпорежда с парични средства, без да използва международната система SWIFT), както изтъква Financial Times, „накара западните дипломати да се почешат по главата“.
„Докато някои от централно-европейските съседи на Унгария се опитват да намалят зависимостта си от руската енергия, самата тя се движи в обратна посока“, пише вестника, като подчертава сътрудничеството й с „Газпром“ и „Росатом“.
 „(...) „Газпром“ води преговори с България и Сърбия за изграждането на газопровод, по който ще се транспортира газ от Турция по новия тръбопровод Turk Stream под Черно море до Европа – стъпка, която ще направи Унгария основна транзитна страна и може значително да увеличи обема на руската газ, минаващ през Будапеща“, се казва в статията.
 „Орбан и Путин вероятно ще обсъдят планове за изграждане на руска атомна електроцентрала в Пакш в централна Унгария (...), но критиците казват, че условията са неблагоприятни за Будапеща, тъй като договорите за доставка на гориво, резервни части и ремонти са дадени на руснаците. (...) Опонентите твърдят, че въпреки инвестираните средства в проекта, той трябва да бъде спрян поради високата цена на електроенергията, която централата ще произвежда ", пише вестникът.
 „(..) Орбан два пъти подред посети Санкт Петербург по време на летните ваканции и се срещна с Путин през 2018 г., но Андраш Рац, който изучава унгарско-руските отношения в Германския съвет по външни отношения, смята, че въпреки развитието на отношенията между двете страни, взаимният им интерес не се основава на приятелство“, се казва в статията.  „Унгария е на първо място страна от НАТО. Всякакви приятелски отношения със страната извън НАТО са немислими“, посочва Рац. „Това е партньорство, основано на интереси, съчетано с голяма липса на доверие между двете страни ... Но, що се отнася до Русия, тя може да влияе както на ЕС, така и на НАТО чрез Унгария и това е важно.“
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар