понеделник, 21 октомври 2019 г.

ЕХ, МУДНИ ХОРА ...

Защо се пазарихте с Путин в продължение на пет години, и все още стискате ръката му?
Дмитрий Шагиахметов [1] , 21.10.2019


Често си спомням и все повече се натъжавам от аргумента на европейците, когато започнаха да налагат санкции срещу Русия след Крим: „ние искаме да бъдат наказани само онези, които са участвали“.
Може би хитруваха.
Въпреки, че съм сигурен – те просто бяха лошо ориентирани, не разбираха добре Русия на Путин.
В крайна сметка всички санкции, всички загуби бяха компенсирани.
Нито едно от „животните“ не пострада особено. Всички ротенберговци, тимченковци и сечиновци [2]  получиха компенсациите си. А страданието се предаде отгоре надолу - на народа.
Да или не?
Ако тогава, преди пет години, те веднага бяха включили на пълната скорост санкциите – вкл. изключване на банковия SWIFT (Общност за глобална междубанкова финансова телекомуникация), прекратява на каквато и да е било комуникация с Путин (освен ако не излезе от окопа с бяло знаме!), спиране на руския газов поток – ако преди пет години мудните европейци бяха стартирали всичко това – и конфликтът в южната част на Украйна, и Кримският аншлус щяха да приключат за седмица!
Веднага!
... Всичко, което беше необходимо, беше да бъдат бързи.
Ако бяхте си спомнили бързо, че именно вие гарантирахте защита на Украйна, след като оттам прибраха ядрените бомби.
Вие дадохте дума да я защитите.
Да или не?
И защо вече 5 години се пазарите с Путин?
И защо и досега му стискате ръката?
P.S. Аз не вярвам в тоталната продажност на европейците.
Не вярвам, че Путин е купил всички.
Има разбира се шрьодеровци [3], но те никога не биха се противопоставили открито срещу всеобхватните санкции през 2014 г. (те не се канят да прекарат старините си в нашите Вятка и Иркутск, а ще се върна у дома си, в Европа).
Вярвам, че цивилизованият свят просто ни мери със своя цивилизационен сантиметър.
И наистина си вярва, че ние – нашата власт – можем да бъдем измерени с него.
Натъжава ме цивилизационността и мудността на тези, които днес в Европа се опитват да ни накарат да се чувстваме като необразовани, без морални ценности и с нисък социален статус граждани на Русия [4].
... Eх, мудни хора! Малко закъсняхте ...
Бележки:

[1] – Дмитрий Маратович (род.1954 г.) журналист, политически наблюдател и общественик, възпитаник на Кемеровския държавен университет, Факултет по романо-германска филология, през 1989 г. заедно с колеги създава първото легално издание в Съветския съюз „Нашият вестник” (Кемерово), което не е под контрола на КПСС и заема открито антикомунистически позиции. 

[2] – по фамилните имена на Аркадий Ротенберг (руски бизнесмен и милиардер), Генадий Тимченко – руски предприемач, собственик на инвестиционната група Volga Group и Игор Сечин – президент на нефтената и газова компания „Роснефт“.

[3] –  по фамилното име на Герхард Шрьодер, бивш канцлер на Германия, в момента на хранилка в „Газпром“.

[4] – в текста е употребено словосъчетанието „гопническую Россию“, думата „гопники“ е жаргонна и се употребява като нарицателна за прослойка от необразовани, без морални ценности и с нисък социален статус граждани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар