събота, 19 октомври 2019 г.

Как социалистка измисли настолна игра, а капиталистите спечелиха от нея.

Уляна Волохова, „Коммерсантъ Weekend”, бр.35, от 18.10.2019, стр. 10

През 1879 г. американският политикономист Хенри Джордж [1] написва своя основен труд „Прогрес и бедност” (Progress and Poverty). В него той развива идеите, че земята и всички нейни ресурси трябва да принадлежат на държавата, която ще разпределя равномерно доходите между гражданите, както и за замяна на всички данъци с единен данък върху стойността на земята.Книгата става бестселър, а идеите на Джордж намират огромно количество почитатели във целия свят. Една от неговите последователки - стенографката и журналистка Елизабет Маги-Филипс (Elizabeth J. Magie-Phillips) решава да популяризира идеите на Джордж. Така в 1903 (по други данни през 1902 - бел. моя) година се появява настолната игра „Земевладелци” („Наематели”).

Игралното поле представлявало земеделски участъци, разположени в кръгова последователност с фиксирана стойност за покупка и арендоване, които нараствали при придвижване по картата. Играта се играела по два начина. Първичен, утопичен, наричан още „Разцвет”, при който всички играчи получавали доход всеки път, когато един от тях придобивал нов земеделски участък –  т. е., както бил завещал Джордж, получавал своята част от данъка върху владението на земята. При този сценарий печелели всички, играта завършвала, когато играчът с най-малък стартов капитал го удвоявал. Вторият сценарий наричан „Монополист“ илюстрирал агресивността и несправедливостта на капиталистическата икономика. Играчът трябвало да закупи колкото е възможно повече участъци и да получи от тях доход всеки път, когато съперник се оказвал на неговата земя. В тази игра печелил този, който увеличавал своя капитал и разорявал другите играчи.

Маги-Филипс получила патент за играта, а няколко компании се опитали да я пуснат в продажба, но тя се оказала твърде сложна за масовия потребител. В „земевладелецът“ се влюбват леви интелектуалци (Ъптън Синклер [2] я обожавал), а някои преподаватели по икономика показвали на студентите с нейна помощ основните принципи на пазара. Постепенно феновете на играта започнали да правят копия и да променят правилата.
През 1932 г. филаделфийският бизнесмен Чарлз Тод поканил на вечеря приятелката си от детството Естър и съпруга й Чарлз Дароу, след която решили да изиграят една игра от домашните версии на „Земевладелци“.

Играта завладяла Дароу толкова много, че когато се връща у дома, той нарисувал собственото игрално поле върху кухненска кърпа, но не могъл да намери правилата за игра – обикновено те се обяснявали устно по време на играта. Поради икономическата криза Чарлз загубил работата си, но пък се сдобил с достатъчно свободно време, за да напише собствени правила. Така се родила играта „Монополи“.

Дароу изчистил всички социалистически мотиви от първоначалната версия на Маги-Филипс, и оставил играта с един сценарий, според който е необходимо да се завземат колкото се може повече земни участъци и да се съсипят противниците, а също така нарисувал яркочервена стрелка на стартиращата клетка. Той представил своята „рожба” в компанията за игри Parker Brothers, но те отказали да я купят, като се позовали на „52 дизайнерски грешки“. През следващата година Дароу и семейството му започнали да правят комплекти за „Монополи” вкъщи: Чарлз рисувал игралното поле, а съпругата и синът му боядисвали парите и подписвали картичките „Шанс”. Играта се продавала в градския универсален магазин за 4 долара. По Коледа станало ясно, че домашното производство не е в състояние да отговори на нарастващото търсене. Тогава Дароу отново се обърнал към „Parker Brothers“ и този път успял да продаде правата си върху „Монополи“ за 7 000 долара и процент от всеки продаден екземпляр.
През 1935 г., първата година от продажбите, са продадени 278 хиляди комплекта, а през следващата – 1 750 000. До 50-те години на миналия век Дароу е първият милионер в света, направил богатство, създавайки настолна игра.

Елизабет Маги-Филипс била по-малко щастлива. През 1935 г. Parker Brothers купили правата й върху „Земевладелци“ за 500 долара със задължението да я пуснат в продажба. Играта е пусната в тираж от 1500 екземпляра, след което производството й е спряно с мотива, че липсва на търсене. Така „Земевладелци“ най-накрая става „Монополи“, а играта, измислена като критика на капитализма, доказва със собствен пример неговата сила.
Бележки:
[1] – Henry George (1839-1897) е американски общественик, публицист и политик, основоположник на икономическата теория на джорджизма.

[2] – Upton Sinclair (1878-1968), американски писател със социалистически убеждения.








Няма коментари:

Публикуване на коментар