понеделник, 28 октомври 2019 г.

РОБИ НА ОЛИГАРХИЯТА

От блога на Игор Ейдман, 28.10.2019

Както робският труд беше в основата на икономическата система на страната, така си и остана. „Взеха ни телефоните , не ни позволяват да напуснем, глобяват ни за напускане на минното селище“, казва един от робите на Газпром. Всъщност, белите роби създават капитал, плащат за яхтите и самолетите, за фалшивите „платна на стари майстори“ и за златните тоалетни на „върхушката на обществото“.
Днешните роби продължават делото на своите „колеги“ от съветското минало, които създадоха икономическата основа за управлението на сегашната олигархия – всички тези Магнитогорки и Норилникелки… (по имената на градовете Магнитогорск и Норилск; първият дължи бързото си развитие през 30-те на ХХ век на огромните залежи на желязна руда в околностите му, а вторият е основан е през 1935 г. като закрит град и по времето на Сталин в близост до града има лагер, като лагерниците работят в никеловите мини – бел. моя). Самият Сталин, без да го съзнава, изпращаше затворниците да работят и да умират, за да могат след 60 години самолети да возят курвите на олигарсите до Крушевел (престижен френски зимен курорт в Алпите – бел.моя). Не можеше да е иначе. Той формира азиатската административна система, в която икономическите ресурси бяха на разположение на бюрокрацията. В историята неформалното притежаване на ресурсите винаги е било юридически оформяно. Бюрокрацията неизбежно рано или късно трябваше да приватизира собствеността, която се намираше  под контрола й. Което се и случи при Елцин-Путин.
Критиците на режима на Путин се съсредоточават главно върху чиновниците, които крадат от бюджета, вземат подкупи и т.н. Разбира се, руската управляваща класа експлоатира населението чрез корупционна система на преразпределение на държавни средства (данъкоплатците) и ресурси в своя полза.
Но не само корупцията ограбва и поробва населението.
Путинската олигархия законно експлоатира практически робския труд на наемните работници, лишени от елементарни права, които създават нейните капитали и условия за луксозен живот.
Само бунтът на тези съвременни полуроби може да сложи край на вековната система на робство.
Възможно ли е?
Това, разбира се, е голям въпрос.



Няма коментари:

Публикуване на коментар