събота, 5 октомври 2019 г.

ДВЕТЕ РУСИИ – НА ПУТИН И САХАРОВ

От блога на Игор Ейдман, 04.10.2019 г.
На първото заседание след изборите, депутатите от общинския съвет на район Литейний в Санкт Петербург решиха да свалят портрета на Путин и вместо него да окачат в заседателната зала портрета на акад. Андрей Сахаров, в  знак на уважение към борбата му за свобода, демокрация и права на човека. Нищо по-символично от това не може да бъде измислено. Сахаров е най-естественият контраобраз, алтернатива на Путин.
От векове успоредно съществуват две Русии – на Николай I-Сталин-Путин и на Херцен-Толстой-Сахаров. Имперска Русия, брутална, мразеща свободата, изгаряща всичко живо и мислещо около себе си. И Русия на хуманистите, свободна, опитваща се да се освободи от оковите на автокрацията, да завоюва права и достойнство за гражданите си. Символ на първата са подкупните чиновници, полицаите-мутри, надзирателите-садисти, богатите тирани и, разбира се, вечният полулуд автократ, играещ ролята на „баща на Отечеството“. Обитатели на втората са земските лекари-идеалисти, учителите-просветители, учените-търсещи истината, „обикновените“ хора, които отказват да се подчинят на подтисничеството на държавната машина. Това е съпричастната и състрадателна Русия. Тя помага на други нации в борбата срещу поробителите от Руската империя, от първата Русия. Това е страната на Анатолий Марченко, Юрий Орлов, Петър Григоренко, Андрей Сахаров, Анна Политковская.
Свободна Русия днес е прогонена в ъгъла. Но тя може да бъде силна и многобройна. Спомнете си колко хора участваха в погребението на Сахаров.
Сблъсъкът между двете Русия е неизбежен. Бих искал да вярвам, че Русия на Сахаров ще спечели рано или късно, че логиката на историята е на нейна страна.
Погребението на Сахаров (горе) и на Сталин (долу)

Няма коментари:

Публикуване на коментар