събота, 5 октомври 2019 г.

ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ СТАНДАРТИ ….

Или как си напъхах гагата в работа, която не е лъжица за старчески уста.
От известно време СМИ в нашенско ореваха орталъка за свободата на словото, за поръчковите телевизии, сайтове, печатни издания и прочие …..
По този повод реших и аз да изокам  по темата….
Според мен, българските телевизии са поръчкови.  
И bTV – също, особено някои от водещите!
Казват, че собственикът и́ – AT&T чрез Central European Media Enterprises Ltd имал нещо общо със САЩ, и, поне аз си мисля така би трябвало да работи по американски, а не по балкански стандарти.
И Ясен Гуев мисли като мен, за американските стандарти, разбира се.
 В петък, агент „Богдан“ излъчи повторение на гостуването му в „Денят с ….“( ТВ+, 25.09 г.)
От него разбрах, че bTV и телекомуникационната компания Vivacom са турени на тезгяха за продажба. От днешните им сайбии.
Трудно се ориентирах в сложната плетеница от покупки, продажби и т.н. – и поради ЕГН-то и поради дефицит на икономически компетентности.
Едно обаче разбрах със сигурност.
Г-н Гуев се надява двете дружества да бъдат закупени от United Group, собственост на фондовете ВСС& Partners и KKR & Co. Inc., и фондът Providence Equity Partners. Чешкият богаташ Петер Келнер – финансист, учредител и главен акционер на PPF Group N.V. бил загубил интерес към покупката.
И при този сценарий, според Гуев, щели да бъдат рязнати пипалата на една източна държава към националната ни комуникационна мрежа и по-важното –журналистите от bTV щели „да започнат да работят по „американски стандарти“! Май искаше да каже, че ще спрат да изпълняват поръчки и обективно ще отразяват фактите, но не съм сигурен, щото това твърдение е мое.
И докато слушах напоителното му слово, как „септември ще бъде май“, а родната тележурналистика ще бъде „в един непрекъснат възход“ към висините на свободното и обективно слово, се сетих за ….
За съдържанието на материалите на възобновената нашенска секция на „Свободна Европа“ и особено за едно от лицата и́ – хасковлийката Полина Паунова. Сетих се и за приятелката и́ С.В. от предаване на телевизия BiT, но това е друга тема.
И се запитах: Защо „Свободна Европа“ боледува от същата болест като  bTV? Нали уж американците имат влияние в нея …!?
Щеше ми се да задам този и други въпроси на г-н Гуев, но нямаше как.
А и имаше ли смисъл!?
P.S. Моля да бъде извинен, ако съм оплескал нещо по собствениците, покупките и продажбите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар