неделя, 19 май 2019 г.

РУСИЯ НЕ Е ИМПЕРИЯ.

„Империите не се молят за помощ.“
Надж Хасанов1, 18.05.2019 г., 
(от http://www.kasparov.ru)


Някога, преди много време, имах спор с колега по въпроса дали СССР и неговата наследница Русия са империя. Той твърдеше, че да, а аз не бях съгласен. Защото една империя е единно политическо пространство, единно законодателно пространство, единна система за управление и единни стандарти. А в Русия няма нито общи закони, нито единна система за управление, нито единно политическо пространство. Някой мисли ли си, честно казано, че имаме общо пространство с кадировската частна собственост (има се предвид едноличния режим на Кадиров2 в Чечениябел.моя)? Действат ли общи закони? Единни стандарти? Или с Карачаево-Черкеската република, за която Навални3 направи чудесен клип, в която ръководителят на енергийната система е убил осем души и излязъл от предсрочно затвора. Единен народ с хора, които искат да строят религиозен бизнес-център на мястото на обществената градина в Екатеринбург, които са женени за лондончанки, хора, чиито частни жилища са купени с пари, откраднати от Русия, хора, които ни учат да пишем с пера? С тях ли сме единен народ? Не съм сигурен, че тези другари ни смятат за част от себе си, най-малкото защото Русия буквално им принадлежи. Те имат милиарди рубли и долари, измервани в тонове, а ние притежаваме само кубичните метри въздух в нашите многоетажни блокове, и в най-добрия случай –  автомобили.
Основната разлика между Руската империя, СССР и съвременна Русия е, че по време на СССР германците стигнаха до Волга и Кавказ. Ако не беше петролът от Баку, узбекският памук за бинтове, дошлите на помощ за отбраната на Москва, Сталинград и Майкоп военни единици отвъд Урал и от Сибир –  свирепи и привикнали към студено време, ако го нямаше Ленд-Лиза4, резултатът от войната би бил различен.
На всеки 9 май чувам нарцистични, напудрени речи на чиновници, за това, как „руснаците не се предават“, как „дядовците ни се биха“ и виждам целия този маскарад с маскировки и шествия с портрети на мъртвите, към които тази година са добавени лицата на Саша Грей5, актриса от добре известен жанр и маниака Чикатило.
И така, СССР се различава от Руската империя по това, че онези, които живееха в СССР, се предаваха на германците със стотици хиляди и милиони. В плен се оказа 4 милиона съветски войници. Те се предадоха в съветска Украйна, съветска Беларус и почти цялата европейска част на РСФСР, и в днешните сакрални и анексирани Крим в Севастопол ... И което е най-лошо, десетки и хиляди руснаци, казаци, украинци и прибалтийци доброволно се биха на страната на германците. По време на Руската империя, даже представата за това е била немислима. Империята е преди всичко лоялност на елитите и лоялност на населението към имперския ред. Можете ли да си представите, че в Римската империя легионерите ще се предадат и ще преминат към парфяните6 и сасанидите7? Възможно ли е да си представим, че римските патриции и конници купуват собственост и изпращат децата си да учат в столицата на главния обявен противник – Ктезифон8? Джон Маккейн беше много ироничен за това, когато той саркастично съжали, че е загубил сметката си в Сбербанк на страната на една бензиностанция и няма да може да отиде в руската си вила. Съветският и руският елит, на всяка цена, се опитват да се закрепи в омразния Запад и в страните от НАТО – децата и внуците на Сталин, Хрушчов, Елцин и други съветски и руски владетели и техните привърженици не живеят в Русия.
И още едно важно обстоятелство –  империите не искат помощ. Те могат да загубят, но за да запазят имиджа на империята, дори когато загубят, те се мобилизират и печелят войната. Римляните губиха битка след битка срещу Ханибал след, но спечелиха войната, и разрушиха Картаген. Руската империя загуби Бородино, изгори го и предаде Москва, но сложи край на войната с Наполеон във Франция. Това, че днес Клишас9, Яровая10 & Со са приели закони, уж да защитят историческата памет, всъщност е опит да се скрие срама и унижението. Те не могат да променят факта, че СССР загуби от бившия си нацистки съюзник, с когото комунистите правиха паради в завладения полски Брест. Победата на СССР бе осигурена от Ленд-Лиза на американците и британците, Закавказието, Сибир и Централна Азия. Животът на съветските граждани беше спасен от смъртта само благодарение на неутралитета на турските генерали. Ако Турция пропуснеше през своя територия германските войски и СССР щеше да загуби петрола от Баку и Майкоп.
В противовес на СССР, Руската империя сама настъпва срещу Турция в Малая Азия, атакува Австро-Унгария в Галиция. В Първата световна война, при всичките й ужаси, Русия губи 1 милион 700 хиляди войници. Сравнете ги със загубите от 42 милиона души, които понесе СССР. И ще разберете колко кардинално се различава СССР от Руската империя. И колко чудовищната е деградацията на страната от 1917 до 1941 година. И още нещо. В Римската империя гражданите са имали право да носят оръжие, а в Руската империя са могли свободно и легално да си купят оръжие. В СССР - право на оръжието имаха само силовите структури. В днешна Русия, както е било до 1917 г., няма как да си купиш револвер в аптека.
Бележки:
1-блогър;
2-Рамзан Ахматович – син на първия президент Ахмад Кадиров на Чеченската република, руски държавник и политик,  президент на Чеченската република, член на Бюрото на Върховния съвет на политическа партия „Единна Русия“, герой на Руската федерация;
3- Алексей Анатолиевич – руски опозиционен политик, юрист и обществен активист, от 2013 г. е лидер на Партията на прогреса.
4-„заем-наем“, правителствена програма на САШ, по по която са доставяни на съюзниците по време на Втората световна война на боеприпаси, техника, храни, медицинско оборудване и лекарства, стратегически суровини. СССР се присъединява към програмата през 1941 г.;
5-американска порноактриса;
6-войнстващи племена от Средна Азия;
7-войници от Сасанидската империя (Втора персийска  или Неоперсийска империя) – персийска държава, съществувала от началото на 3 век до средата на 7 век;
8-един от най-големите градове в древна Месопотамия, съществувал от V век пр. Хр. до VIII—IX век сл. Хр. Бил е столица на Партското царство и държавата на Сасанидите;
9-Андрей Александрович – руски предприемач-милионер, доктор на юридическите науки, професор, специалист по конституционно право и теория на държавата и правото, член на Съвета на федерацията от 2012;
10-Ирина Анатолиевна – юрист, заместник председател на Държавната дума, член на ръководството на партията на Путин  „Единна Русия“;Няма коментари:

Публикуване на коментар