вторник, 14 май 2019 г.

ПРАВО НА ОТГОВОР

В библията е казано: Не обиждай,
за да не те обиждат!
На 13.05. си позволих коментар по повод публикация във Фейсгрупата „Хибридната война“. Става дума за статията на Манол Глишев1 „Износ на страх. Асиметричната стратегия на Русия – Атлантически съвет на България, качена в групата от г-н М.Н2 и придружена със следния коментар от пресцентъра на съвета, цитирам:
„В аналитичната си статия Манол Глишев, член на Атлантическия съвет, изследва механизмите и инструментите на управление в Русия с цел упражняване на глобално влияние…..“ (край на цитата).
 Моят коментар беше кратък, цитирам:

Явно в Атлантическия съвет здравата сте я закъсали откъм кадри, щом членове са Еленка ПОПТОДОРОВА и Манолчо ГЛИШЕВ?!“3
Така ли съм казал?!
Започнаха коментари на коментара ми, на част от които не останах длъжен. За да бъда по-кратък ще цитирам извадки от тях:
М.Н. – „Първо, отнасяйте се към Манол Глишев с необходимото уважение!
М.Н. – „Уважението говори най-напред за Вас самия (с една дума, културно казано съм невъзпитан – бел. моя).
М.Н. – „Възрастта не е от значение в случая. Важното е не само какво някой е направил преди, а какво прави и сега. Отношението Ви към Манол Глишев определено е неуважително. А за т.нар. два синода мога да Ви уверя, че никой в България няма монопол върху атлантическата кауза и не може да претендира за някакви изключителни права. В едно зряло гражданско общество трябва да съществуват различни организации, отстояващи градивна кауза. Нашата е ясно дефинирана – силна България в силен Алианс!
М.Н. – „Прехласвате се по себе си. И губите чувство за мярка. Отдавам го отчасти и на възрастта.
Г-жа Мариана Минева и г-н Владимир Миленски сложиха край на спора във Facebook. Макар че не ги познавам, ще си позволя да ги цитирам:
Г-жа М. – „Кажете му на Николай Колев със заслугите (има предвид част от мой отговор в спора, че когато „моята скромна личност се занимаваше с атлантическата идея като началник на Медицинско управление на ГЩ на БА, сиреч с НАТО, в периода 1992-1998 г. г-н Глишев е бил 10-на годишен – бел.моя), че децата имат свойството и предназначението да порастват. Добре, че поколенията се сменят.
Г-н В.М. – „нещо по същество няма ли да кажете?
Не се смятам за егоцентрик, или поне не повече, отколкото всеки обикновен човек.
Вярно е, че съм стар, но ми се струва, че в спор по военни и военномедицински въпроси трудно бих се дал на доста по-млади от мен. Ако искат да опитат.
За разлика от други, военната, а впоследствие и цивилната ми кариерата ми не е започнала нито на жълтите павета, нито от академичните кабинети.
Заслужил ли съм. Може би да, а може би не?! Нека всеки, който прочете този текст да прецени сам.
Като военнослужещ от Българската армия ще отбележа само два факта (виж снимките). 
 
Годината е 1995

И то във време, когато управляващите български политици не смееха да произнесат думата НАТО, на други им предстоеше да се родят, а трети – току що бяха напуснали класните стаи.
След пенсионирането си под мое ръководство бяха защитени няколко докторски дисертации, а с мое участие –  написани учебници, част от които съм показал на снимката.


Спирам дотук.
Ние българите притежаваме чудното качество да смятаме, че светът започна от нас. Вероятно това е една от причините, за да сме на този хал.
От студентските си години в Пловдив помня надпис над входа на едно място злачно, място прохладно: „И ние бяхме като вас и вий ще станете като нас!“
Имам чест, дами и господа коментиращи или четящи блога ми.
Бележки:
1-роден на 12.06.1983 г. в София. Негови текстове и преводи са публикувани в сб. "Omnia vincit amor" на СУ "Св. Климент Охридски", "Капитал Light", портала "Православие", "Литературен вестник", хартиения блог "Ариергард", електронните списания "Кръстопът", "Mediaevalia" и "Public Republic", поет, блогър, професионален протестър.
2-43 годишен, завършил френската гимназия в гр. Сливен, добре образован – магистър по „Международни отношения“ от Юридическия факултет на Софийския университет, Honor student at the International Achievement Summit, October 2000, London в American Academy of Achievement,  7th CSDP High Level Course 'Konrad Adenauer' 2011-2012 в European Security and Defense College и т.н., специалист в областта на формулирането и реализирането на отбранителната политика, анализи и провеждане на стратегически прегледи на отбраната и прегледи на структурата на въоръжените сили, от 2001 (на 25 годишна възраст – дай Бог всекиму) и до момента работи в дирекция на Министерството на отбраната.
3-За г-жа Е.П. малко по-късно си взех думите назад, тъй като разбрах, че и атлантическата идея в България има двусинодално устройство. Освен съвет имало и клуб, на който госпожата била член. До края на спора в групата, така и не разбрах коя от двете атлантически организации е по-по-най, ама това е друга тема.



Няма коментари:

Публикуване на коментар